«Πάνω από 25,6 εκατομμύρια ευρώ σε 4.470 νοικοκυριά καταβλήθηκαν ήδη – καταβλήθηκαν σε όσους προέκυψαν από τη διαδικασία διασταυρώσεων. Η ΑΑΔΕ από χθες έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία εξυπηρέτησης των πολιτών. Η διαδικασία των διασταυρώσεων προχωρά», επισήμανε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα.

««Μια καταβολή αναγκαία φυσικά για πολίτες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Περισσότερα λοιπόν από 25 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν αυτόματα, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία ή δήλωση στην πλατφόρμα. Αυτοψίες θα ακολουθήσουν.

Καταβλήθηκαν μετά από ένα δύσκολο έργο διασταυρώσεων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Καταβλήθηκαν σε όσους δικαιούχους προέκυψαν από αυτό το έργο διασταυρώσεων. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι δεν έχουν καταβληθεί σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά σε όσους προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων.

Και αυτό διότι εντοπίστηκαν ελλείψεις στα δηλωθέντα στοιχεία τόσο των κατοίκων, αλλά και ακόμα και απουσία δηλωθέντος στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Γι’ αυτό το λόγο η ΑΑΔΕ από χθες έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία σε κάθε ΔΟY για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πολιτών.

(…) Παράλληλα, προχωρούν και οι αυτοψίες και οι καταγραφές σε ζημιές σε κτίρια και κτιριακές υποδομές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

Ήδη με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου των κλιμακίων, θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8.500 αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν, αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν και στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, αυτοψίες και από τις επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν φθάσει μέχρι σήμερα τις 1.081 και όπως σημειώνουν κάθε μέρα όλοι οι πληγέντες θα λάβουν αυτό που δικαιούνται και θα το λάβουν γρήγορα, δίκαια και με προσοχή.

Κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με απόπειρες εξαπάτησης. Θέλω να σημειώσω ότι τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που είναι στο πεδίο, συνεπικουρούμενα από το Στρατό, την Πολιτική Προστασία αλλά και την Πυροσβεστική, φέρουν διακριτικά της υπηρεσίας ή των υπηρεσιών τους, δεν ζητούν λογαριασμούς τραπεζών, δεν ζητούν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερωθεί για αυτές τις ενδεχόμενες περιπτώσεις εξαπάτησης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι και παρακαλώ όποιος πολίτης αντιληφθεί τέτοια απόπειρα εξαπάτησης να απευθυνθεί άμεσα στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι στιγμές είναι δύσκολες για πολλούς συμπολίτες μας, αλλά θέλει προσοχή, διότι δυστυχώς κάποιοι μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυσκολία. Δυσκολία που όλοι μαζί εργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε και οι Θεσσαλοί αλλά και η Θεσσαλία να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να αποκαταστήσουμε τις πληγές μας και να συνεχίσουμε τον δρόμο ανάπτυξης που έχουμε χαράξει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Σας ευχαριστώ και θα το πετύχουμε».

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στα χωριά της Καρδίτσας, όπου και επισκέφθηκε για να δώσει προστατευτικό εξοπλισμό στους πολίτες.