H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ψηφίσει αυτό τον μήνα νέους κανόνες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων από τα διαστημικά σκουπίδια, που βρίσκονται σε τροχιά, για την υλοποίηση φιλόδοξων διαστημικών προγραμμάτων.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, η FCC συνιστά σε όσους διαχειρίζονται δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά να διασφαλίσουν ότι θα γίνει επαναφορά τους στη γήινη ατμόσφαιρα, μέσα σε 25 χρόνια, μετά από τη σχετική ολοκλήρωση των διαστημικών αποστολών.

Οι νέοι κανόνες της FCC θα αναβαθμίσουν τους κανονισμούς που ισχύουν από το 2004 και θα συρρικνώσουν τη χρονική περίοδο που απαιτείται για την απόθεση των δορυφόρων μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους, σε χρονικό περιθώριο που είναι πρακτικά εφικτό, αλλά όχι μεγαλύτερο από τα πέντε έτη. Οι νέοι κανόνες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα εφαρμοστούν τόσο για τους δορυφόρους και τα διαστημικά συστήματα που έχουν σχετική αδειοδότηση από τις ΗΠΑ, αλλά και για μη αμερικανικούς δορυφόρους από φορείς και εταιρίες που επιδιώκουν την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά.

Η FCC σημείωσε ότι «δορυφόροι που έχουν αχρηστευτεί, κεντρικά πυραυλικά συστήματα προώθησης που έχουν απορριφθεί στο διάστημα μετά τη χρήση τους, αλλά και άλλα σκουπίδια, γεμίζουν τώρα το διαστημικό περιβάλλον δρομολογώντας προκλήσεις για την υλοποίηση μελλοντικών διαστημικών αποστολών». Το 2021, υπήρχαν περισσότεροι από 4.800 δορυφόροι που λειτουργούσαν ευρισκόμενοι σε διαστημική τροχιά.

Η σύσταση της FCC για επιχειρησιακή χρήση 25 ετών δεν απαιτείται από τους κανονισμούς του 2004, αλλά η αναφερόμενη υπηρεσία «εφαρμόζει σταθερά την προϋπόθεση της επιχειρησιακής χρήσης των 25 χρόνων στις αποφάσεις της για την έκδοση αδειών».

Η ίδια επιτροπή προειδοποιεί σχετικά «καθώς, όσο ο αριθμός των αντικειμένων στο διάστημα αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα ενδεχόμενων συγκρούσεων». Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, «θέτει σε κίνδυνο τον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής δορυφόρων και συστημάτων εκτόξευσης με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 277,75 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και τις θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση με τον αναφερόμενο βιομηχανικό τομέα». Κίνδυνοι υπάρχουν επίσης και για τη διασυνδεσιμότητα των δορυφόρων που είναι σημαντική για τη σύγχρονη ζωή των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο για τις απομονωμένες περιοχές, τις υπηρεσίες δορυφορικού εντοπισμού στίγματος, αλλά και βίντεο.

«Όταν συμβεί κάτι καταστροφικό, οι δορυφόροι βοηθούν στην οργάνωση της αντίδρασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, της κυβέρνησης, αλλά και των ανθρωπιστικών οργανισμών, καθιστώντας δυνατό τον συντονισμό αποτελεσματικών προσπαθειών αποκατάστασης των καταστροφών» σύμφωνα με την FCC.

«Στην περίπτωση που αφεθεί ανεξέλεγκτη η τροχιά των διαστημικών σκουπιδιών μπορεί να θέσει εμπόδια για όλα τα παραπάνω οφέλη, αλλά και να μειώσει τις ευκαιρίες σχεδόν για κάθε τομέα της οικονομίας μας» σημειώνει η ίδια υπηρεσία.

Τον προηγούμενο μήνα, η προεδρεύουσα της επιτροπής Τζέσικα Ρόζενβορσελ δήλωσε ότι η υπηρεσία της πιστεύει «πως η νέα διαστημική εποχή χρειάζεται νέους κανόνες» και πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες μας έχουν προβλέψεις για την πρόληψη της ταχείας εξάπλωσης των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά, αλλά και τις νέες δραστηριότητες σε μεγαλύτερα τροχιακά ύψη».