Πανάρχαιες τοιχογραφίες και βραχογραφίες αμύθητης αρχαιολογικής αξίας και ηλικίας χιλιάδων ετών καταστρέφονται από την κλιματική κρίση, όπως αναφέρει ο Guardian.

«Η διάβρωση των ακτών, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες είναι μεταξύ των ακραίων γεγονότων που προβλέπεται να γίνουν πιο σοβαρά με την παγκόσμια υπερθέρμανση. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί προειδοποιούν ότι έχουν ήδη γίνει σοβαρές ζημιές», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, επικαλούμενο τα αποτελέσματα ενός συμποσίου του Πανεπιστημίου Flinders, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών ως απάντηση στην έκτη Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC).

Οι κυκλώνες οδήγησαν στην καταστροφή των τοιχογραφιών

Ο δρ. Ντάριλ Ουέσλεϊ, αρχαιολόγος από το Flinders, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας «Μόνικα», ένας από τους πιο σοβαρούς τροπικούς κυκλώνες της Αυστραλίας, ο οποίος ξέσπασε το 2006: το φυσικό φαινόμενο ξερίζωσε τα μισά δέντρα σε μια περιοχή έκτασης 50 χιλιομέτρων, ωθώντας αρκετά από αυτά σε χώρους όπου υπήρχαν οι συγκεκριμένες βραχογραφίες και τοιχογραφίες, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. 

Μετά από αυτό, ακολούθησαν οι φωτιές, που εντάθηκαν λόγω του θερμικού φορτίου που άφησε πίσω της η «Μόνικα». Όπως ανέφεραν οι αρχαιολόγοι, καθώς οι τοιχογραφίες αυτές βρίσκονταν σε περιοχές με ψαμμίτη, που απορροφά πολύ νερό, σε συνδυασμό με την θερμότητα, όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «σκάει» ο βράχος και να καταστρέφονται ολοσχερώς οι τοιχογραφίες.

Ο Ουέσλεϊ είπε εμφατικά ότι «μια σειρά περιβαλλοντικών και ανθρώπινων παραγόντων υποβάθμισαν ήδη την τέχνη αυτή με σημαντικές αλλαγές να έχουν καταγραφεί τα τελευταία 50 χρόνια», προσθέτοντας με νόημα πως «η κλιματική κρίση θα πιέσει ακόμη περισσότερο, καθώς ο καιρός, συμπεριλαμβανομένων των κυκλώνων, γίνεται ακόμη πιο έντονος».

Από την πλευρά της, η αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, δρ. Τζίλιαν Χάντλέϊ, η οποία μελετά την τέχνη των τοιχογραφιών στην περιοχή των μουσώνων της Αυστραλασίας, ανακάλυψε ότι πολλοί βράχινοι κρύσταλλοι αλατιού που φέρουν πάνω τους αρχαίες απεικονίσεις, καταρρέουν καθώς οι κρύσταλλοι διαστέλλονται και συστέλλονται στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

«Το φαινόμενο της κρυστάλλωσης επιταχύνεται από την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι χειρότερη στις τροπικές περιοχές», επεσήμανε η επιστήμονας, προσθέτοντας πως «αυτές οι αυξήσεις της θερμοκρασίας γίνονται αισθητές με ρυθμό τριπλάσιο από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια υπερθέρμανση κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου θα μεταφραζόταν σε 6 βαθμούς Κελσίου στις τροπικές περιοχές, κάτι που θα ήταν απολύτως καταστροφικό».

Πρόσθεσε ότι η έκθεση της IPCC ήταν «συντηρητική» και ότι μια «σοβαρή, δραστική και βραχυπρόθεσμη μείωση των εκπομπών ρύπων» είναι άμεσα απαραίτητη. «Όχι μηδενικοί ρύποι μέχρι το 2050, αλλά το συντομότερο δυνατό» τόνισε.

«Η ανθρωπότητα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα και να προσαρμόσει τη ζωή της σε αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες», κατέληξε με νόημα ο περιβαλλοντικός ιστορικός του Πανεπιστημίου Flinders, δρ. Αλεσάντρο Αντονέλο.