Δύο μόνο ήταν οι άνθρωποι που κατάφεραν ποτέ να φτάσουν μέχρι το βαθύτερο σημείο του ωκεανού, σε βάθος 11,2 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Είναι γεγονός ότι ο ωκεανός είναι ένα από τα τελευταία μέρη στον πλανήτη που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, με πολλά μυστήρια να περιμένουν στα σκοτεινά νερά της βαθιάς θάλασσας. Το βαθύτερο σημείο στον κόσμο, γνωστό ως Mariana Trench, είναι 11,2 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του νερού, περίπου 1,5 ψηλότερο από το ύψος του Έβερεστ και βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, αναφέρει το grunge.com.

Γενικά, μια τάφρος αποτελείται από βαθιές αβύσσους που σχηματίζονται από τεκτονικές πλάκες. Όταν οι πλάκες συγκρούονται μεταξύ τους, μερικές φορές η μία πλάκα βυθίζεται κάτω από την άλλη, δημιουργώντας μια μακριά, βαθιά ουλή στον φλοιό της Γης.

Ενώ ο πυθμένας του ωκεανού είναι γεμάτος με αυτές τις τάφρους, το Mariana Trench έχει κερδίσει ιδιαίτερη προσοχή και έρευνα λόγω του μεγάλου βάθους του. Μάλιστα, η περιοχή έχει καθιερωθεί ως εθνικό μνημείο από την αμερικανική κυβέρνηση για την προστασία της για περαιτέρω μελέτη. Παρά όλη αυτή την προσοχή, ωστόσο, που έχει δοθεί στη συγκεκριμένη τάφρο, μέχρι σήμερα μόνο δύο άνθρωποι στην ιστορία έχουν φτάσει ποτέ στο βαθύτερο σημείο της, γνωστό ως Challenger Deep.

Η πρώτη και μοναδική κατάδυση πριν από 60 χρόνια

Η πρώτη και μοναδική φορά που κάποιος έφτασε στο περιβόητο Challenger Deep ήταν το 1960. Σύμφωνα με το grunge.com, δύο άνδρες –ο υπολοχαγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Don Walsh και ο Ελβετός μηχανικός Jacques Piccard– επιλέχθηκαν για την ιστορική κατάδυση.

Ο Walsh θυμάται ότι ο απώτερος στόχος του προγράμματος κρατήθηκε μυστικός έως ότου προσφέρθηκε εθελοντικά ο ίδιος και ότι το καταδυτικό σκάφος τους εκτόξευσε μια σημαντική ποσότητα ιζήματος που εμπόδισε τους δύτες να τραβήξουν φωτογραφίες, αλλά παρά την τεράστια πίεση, εντόπισαν ένα ψάρι λίγο πριν την προσγείωση.

Μη επανδρωμένα υποβρύχια έχουν μελετήσει και άλλες τάφρους βαθέων υδάτων, ανακαλύπτοντας περίεργους οργανισμούς, αλλά σίγουρα μένουν πολλά να μάθουμε ακόμα για τα βαθύτερα μέρη στον κόσμο.