Οι εικόνες που καταγράφονται από το νησί Λα Πάλμα στην Ισπανία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα και της καταστροφής που έχει προκαλέσει εδώ και σχεδόν 2 εβδομάδες κόβουν την ανάσα. Όπως αυτές με το σπίτι που ως εκ θαύματος σώθηκε από το καυτό ποτάμι λάβας που έκαιγε τα πάντα γύρω του, μέχρι τελικά να υποχωρήσει ο βράχος που ήταν χτισμένο πάνω και να χαθεί και αυτό.

Ρώσοι κοσμοναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έβγαλαν μια φανταστική νυχτερινή φωτογραφία του ποταμού λάβας που βγαίνει από το ηφαίστειο στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας, αποκαλύπτοντας την τεράστια κλίμακα της καταστροφής.

Η εικόνα που δημοσιεύτηκε από τον κοσμοναύτη Όλεγκ Νοβίτσκι στο Twitter καταγράφει την ηφαιστειακή δραστηριότητα και το ποτάμι λάβας που έκοψε το βορειοδυτικότερο νησί των Καναρίων Νήσων στη μέση και λάμπει πιο έντονα από τον φωτισμό του κοντινού οικισμού.

Λα Πάλμα: Το νησί μεγάλωσε κατά 500 μέτρα

Η έκρηξη του Κούμπρε Βιέχα ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας μαζική εκκένωση του νησιού που έχει πληθυσμό πάνω από 85.000 ανθρώπους.

Περισσότερα από 800 κτίρια, φυτείες μπανάνας και άλλες υποδομές έχουν καταστραφεί καθώς η λάβα συνεχίζει να ρέει προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η λάβα έφτασε στην ακτογραμμή την Τρίτη, κοντά στην πόλη Ταζακόρτε, και χύνεται στο νερό εδώ και μέρες. Η λάβα που ψύχεται έχει ήδη δημιουργήσει μια βραχώδη έκταση πλάτους 500 μέτρων στον ωκεανό, επεκτείνοντας το έδαφος του νησιού πιο δυτικά.

Νωρίτερα οι ειδικοί σήμαναν συναγερμό ότι η επαφή της λάβας με θαλασσινό νερό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα. Αλλά οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι η ποιότητα του αέρα στο νησί παραμένει μια χαρά.