Νέα δεδομένα προκύπτουν όσον αφορά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Μπορεί να γνωρίζουμε ότι η πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς πριν από 66 εκατ. χρόνια δημιούργησε τις συνθήκες για τον αφανισμό τους, όμως μία νέα έρευνα του National Center for Scientific Research της Γαλλίας, υποστηρίζει πως οι μεγάλοι δεινόσαυροι βρισκόντουσαν ήδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης πολύ πριν την πρόσκρουση του αστεροειδούς.

Η ομάδα ανέλυσε 1.600 απολιθώματα για να εκτιμήσει την ταξινόμηση και τους ρυθμούς εξαφάνισης έξι κύριων οικογενειών δεινοσαύρων, τα Αγκυλοσαύρια, τις Κερατοψίδες, τις Αδροσαυρίδες, τις Δρομεοσαυρίδες, τις Τροοδοντίδες και τις Τυραννοσαυρίδες. Βρήκε λοιπόν πως η βιοποικιλότητα σε αυτά τα είδη είχε αρχίσει να μειώνεται 10 εκατομμύρια χρόνια πριν την πρόσκρουση του αστεροειδούς και προτείνουν πως η μείωση οφείλεται στους αυξημένους ρυθμούς εξαφάνισης παλαιότερων ειδών που δεν είχαν τις εξελικτικές ικανότητες να προσαρμοστούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες που άλλαζαν.

Οικολογικοί και φυσικοί παράγοντες δείχνουν ένα όλο και πιο ψυχρό κλίμα ως τον υπεύθυνο της μείωσης των ειδών των δεινοσαύρων στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου. Οι μειωμένες θερμοκρασίες επηρέασαν ιδιαίτερα τους μεγάλους δεινόσαυρους, οι οποίοι χρειαζόντουσαν ζεστό κλίμα για να κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Η έρευνα δείχνει πως είδη που μπορέσαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ξεπέρασαν παραδοσιακούς ανταγωνιστές τους. Για παράδειγμα τα δόντια των Αδροσαυρίδων δείχνουν πως μπορούσαν να φάνε μεγαλύτερη ποικιλία φυτών από άλλα είδη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications δεν εντοπίζει τους ακριβείς οικολογικούς μηχανισμούς που οδήγησαν στην παγκόσμια πτώση των θερμοκρασιών, υποστηρίζει όμως πως οι μακροπρόθεσμες αλλαγές στο περιβάλλον οδήγησαν σε εξαφάνιση αρκετά είδη. Συμφωνεί πως ο αστεροειδής έπαιξε ένα τεράστιο ρόλο, αλλά η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε αυτόν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.