Έναν τοίχο σκοπεύουν να κατασκευάσουν οι αρχές στα νησιά Μάρσαλ προκειμένου να τα προστατέψουν από τα νερά και τις πλημμύρες. Πολλά από τα νησιά βρίσκονται σε επίπεδο ενός μέτρου κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και είναι πολύ ευάλωτα σε καταιγίδες και παλίρροιες.

«Θέλουμε να προλάβουμε τη διάβρωση του εδάφους και να αποφύγουμε τις πλημμύρες», δήλωσε ο πρεσβευτής των Νησιών Μάρσαλ στο ΟΗΕ Φίλιπ Μύλερ, απευθύνοντας έκκληση στους διεθνείς δωρητές για να χρηματοδοτήσουν το έργο αυτό που υπολογίζεται να κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια (14 εκατομμύρια ευρώ).

Η χώρα θέλει να οικοδομήσει έναν τοίχο πέντε χιλιομέτρων στην ατόλη Μαζούρο, όπου ζουν περισσότεροι από τους μισούς από τους 55.000 κατοίκους των νησιών.

Επίσης οι αρχές σχεδιάζουν να επιχωματώσουν μικρούς κόλπους ώστε να απορροφούν τα νερά των καταιγίδων και να εμποδίζουν την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Τα τελευταία δύο χρόνια αποκαλύφθηκε το πόσο ευάλωτο είναι το σύμπλεγμα των νησιών αυτών στις κλιματικές αλλαγές. Καταιγίδες και παλίρροιες προκάλεσαν τρομακτικές ζημιές και ανάγκασαν εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δείτε βίντεο