Η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου AIMS (Association of International Marathons and Distance Races), δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τα υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να καταστρώσουν, από κοινού, μία εθνική χάρτα για την άσκηση του αθλητισμού με έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, καθώς και να δημιουργήσουν την Πράσινη Ατζέντα του Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, η Τ. Μπιρμπίλη, τόνισε ότι θα καταβληθεί άμεσα προσπάθεια, με σκοπό να μπορέσουν αθλητές, αθλητικοί σύλλογοι και παράγοντες να εστιάσουν στην υπεύθυνη χρήση των υλικών και των πηγών τους, όπως έδαφος, νερό, καύσιμα, στον έξυπνο σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στην εγκατάστασή τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σχολεία, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις και να μεγιστοποιείται η χρήση τους. Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, μέσα από την κατανάλωση ενέργειας, την παραγωγή θορύβου, σκουπιδιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται οι κατασκευαστές αθλητικών προϊόντων, καθώς επίσης και μεγάλες διοργανώσεις, όπως των Ολυμπιακών Αγώνων, των ποδοσφαιρικών κ.α., που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και καταναλώνουν ή επιβαρύνουν περιβαλλοντικούς πόρους».

Τέλος, πρόσθεσε ότι: «όλη αυτή η μεγάλη αγορά αθλητικών προϊόντων, εκδηλώσεων, εγκαταστάσεων, μπορεί να ενσωματώσει στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης και οι μεγάλοι αθλητικοί οργανισμοί, μπορούν να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία, για να το ενθαρρύνουν».