Η ποσότητα του πάγου που έχασε πέρυσι η Γροιλανδία ζαλίζει με τα νούμερά της

Η απώλεια-ρεκόρ προβληματίζει περαιτέρω για το μέλλον του πλανήτη μας – Σε μία βδομάδα του Ιουνίου 2019 απώλεσε... 2 δισ. τόνους


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:46
11/10/2020
Η ποσότητα του πάγου που έχασε πέρυσι η Γροιλανδία ζαλίζει με τα νούμερά της
1
loading

Έπειτα από μια πολύ σύντομη διακοπή το 2017 και το 2018, ο πάγος της Γροιλανδίας άρχισε ξανά να συρρικνώνεται το 2019 και πλέον με πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Φτάνοντας τελικά στο αστρονομικό νούμερο των 532 δισ. τόνων πάγου να έχουν κάνει μέσα σε έναν χρόνο φτερά από την παγωμένη Γροιλανδία, έναν από τους ρυθμιστικούς παράγοντες του παγκόσμιου κλίματος.

Για να βάλουμε τα πράγματα στην προοπτική τους, η χαμένη ποσότητα αντιστοιχεί σε 6 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων γεμάτες πάγο να χάνονται κάθε δευτερόλεπτο!

Οι γερμανοί επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Communications and Environment», χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφόρο και υπολογιστικά μοντέλα για να κάνουν την εκτίμησή τους.

Η οποία είναι πολύ πιο πάνω από το προηγούμενο τραγικό ρεκόρ, αυτούς τους 464 δισ. τόνους πάγου που έχασε η Γροιλανδία το 2012.

Ο χαμένος πάγος της οποίας μόνο το 2019 έκανε την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας να ανέβει κατά 1,5 χιλιοστό.

Ο Αρκτικός υποφέρει και μαζί του θα υποφέρουμε κι εμείς, καθώς η φύση χτυπά ένα από τα τελευταία καμπανάκια της...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Γροιλανδια

    Τό μεγαλύτερο σέ έκταση νησί και η βορειότερη χώρα τής γής. Τό μεγαλύτερο μέρος από τήν επιφάνεια σκεπάζεται μόνιμα από τεράστιους παγετώνες πού έχουν πάχος από 300-2.000 μέτρα πάνω από τήν επιφάνεια τής θάλασσας. Τμήματα από τούς παγετώνες αυτούς πού λέγονται ισλαντσις γλιστρούν συχνά ώς τή θάλασσα. Εκεί σχηματίζουν παγόβουνα πού μεταφέρονται από τά θαλασσινά ρεύματα πρός Ν και προκαλούν μεγάλους κινδύνους γιά τή ναυσιπλοΐα. Τό μόνο τμήμα τού νησιού πού δέν τό σκεπάζουν οι παγετώνες και όπου υπάρχουν βαθιές χαράδρες είναι ορισμένες παράκτιες περιοχές τά φιόρδ. Εκεί υψώνονται τά βουνά Φορελμπεργκ Πετερσμαν ΓκουνμπγιαιρνΦγιελντ. Ανακαλύφθηκε στά 980 μΧ από τόν Νορβηγό θαλασσοπόρο Έρικ Ερυθρό. Οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν Εσκιμώοι, αργότερα όμως εγκαταστάθηκαν εκεί οι πρώτοι Νορβηγοί άποικοι πού προσηλύτισαν μάλιστα τούς Εσκιμώους στό χριστιανισμό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει