Μια ομάδα ακαδημαϊκών υπολόγισε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κατά τη θερμότερη εποχή του Πλειόκαινου, πριν από 3,3 εκατ. χρόνια.

Εκείνη την περίοδο η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ ψηλότερα απ’ ό,τι σήμερα και οι Πόλοι είχαν πολύ λιγότερο πάγο.

Όπως υπολογίζεται, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν κατά 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη απ’ ό,τι σήμερα. Οι ερευνητές μάς λένε λοιπόν πως μέχρι το 2025 τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε αυτή την περίοδο των 3,3 εκατ. ετών!

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports», οι ερευνητές ανέλυσαν απολιθώματα από τα βάθη της Καραϊβικής Θάλασσας για να καθορίσουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Η γνώση του διοξειδίου του άνθρακα κατά το γεωλογικό παρελθόν είναι μεγάλου ενδιαφέροντος, γιατί μας λέει πώς το κλίμα, οι πάγοι και η στάθμη της θάλασσας ανταποκρίθηκαν στην άνοδο των επιπέδων του CO2», γράφουν στο άρθρο τους.

Η ομάδα υπολόγισε πως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα πριν από 3,3 εκατ. χρόνια έφτασαν τα 380-420 ppm. Τον Μάιο του 2020, το CO2 της ατμόσφαιρας ξεπέρασε για πρώτη φορά το μεγάλο ορόσημο των 417 ppm.

Αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το 2025 θα φτάσει σε επίπεδα πρωτόγνωρα σε σχέση με όσα έχουν σημειωθεί τα τελευταία 3,3 εκατ. χρόνια.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.