Το ηφαίστειο της Σαντορίνης «βρυχάται»: Σε κατάσταση συναγερμού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο με την κωδική ονομασία «ΤΑΛΩΣ»


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11:54
13/02/2020
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης «βρυχάται»: Σε κατάσταση συναγερμού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
5
loading

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς το ηφαίστειο της Σαντορίνης «βρυχάται» ξανά. Σε ισχύ έχει τεθεί το σχέδιο «Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης με την κωδική ονομασία ''ΤΑΛΩΣ''».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενέκρινε την 1η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης στο πλαίσιο της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης».

Η γγ Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει βρίσκεται σε επιφυλακή και έχει σημάνει κίτρινος συναγερμός.

Ο σκοπός του συγκεκριμένου Γενικού Σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο της Σαντορίνης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Στις 184 σελίδες του σχεδίου επισημαίνεται η αυξημένη ετοιμότητα «εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης», ενώ περιγράφονται σενάρια επαναδραστηριοποίησης.

Χάρτης: Χωρική κατανομή των ηφαιστειακών κέντρων του σύγχρονου Ελληνικού ηφαιστειακού τόξου

«Επαυξημένη επιτήρηση»

Για την πρόβλεψη μελλοντικών εκρήξεων έχει εγκατασταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης δεκάδων φυσικών και χημικών παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική σύσταση των θερμών νερών και ατμίδων, η σεισμική δραστηριότητα, το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας, το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο της γης κ.ά. Η καταγραφή οποιουδήποτε φαινομένου θα αποτελέσει προειδοποίηση για πιθανή επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.

Από το 2011 καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στα υπό παρακολούθηση μεγέθη (σεισμικότητα, παραμόρφωση τοπογραφικού ανάγλυφου, θερμική κατάσταση και χημισμός θερμών ρευστών και εδαφικών αερίων).

Οι μεταβολές των καταγραφών των εγκατεστημένων δικτύων παρακολούθησης ήταν εκτός των ορίων, που έχουν οριστεί ως «φυσιολογική κατάσταση» του ηφαιστειακού κέντρου των Καμένων ,και της ευρύτερης περιοχής της καλδέρας. «Με βάση το είδος και την ένταση των μεταβολών που καταγράφουν τα εγκατεστημένα δίκτυα, εκτιμάται σήμερα ότι το ηφαιστειακό κέντρο των Καμένων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της φάσης "επιτήρησης" (κίτρινο), σύμφωνα με την κατάταξη των διεθνών συστημάτων επικινδυνότητας και συναγερμού των ηφαιστείων», αναφέρεται.

Στατιστικά είναι πολύ πιθανό το ηφαίστειο να επιστρέψει ξανά σε φυσιολογική κατάσταση. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό η ηφαιστειακή κρίση να οδηγηθεί σε μη αναστρέψιμη πορεία και να εκδηλωθεί κάποια μικρή ή μεγαλύτερη επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστειακού κέντρου της γραμμής των Καμένων.

Τα κύρια σημεία του σχεδίου «ΤΑΛΩΣ»:

Στο σχέδιο τονίζεται κυρίως η αυξημένη ετοιμότητα «εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτηρισμό της κατάστασης επιφυλακής (alert level), που καθορίζεται από την Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου(ΜΕΕΠΕΗΤ)».

Η επιτροπής παράλληλα περιγράφει τα σενάρια επαναδραστηριοποίησης, ενώ γίνεται αναλυτική περιγραφή των κινδύνων και της χωρικής τους κατανομή. Το σχέδιο «ΤΑΛΩΣ» βασίζεται η σύνταξη του πλαισίου δράσεων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών σε περίπτωση ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή.

Το σχέδιο «ΤΑΛΩΣ», απαριθμεί τα όσα θα προκαλέσει η εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης.

«Η εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης δύναται να προκαλέσει, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά:

 • Τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη.
 • Καταστροφές στις υποδομές της χώρας
 • Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών,στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει».

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το σχέδιο «ΤΑΛΩΣ».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Μπαμ και κάτω

  Νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι τραγικά όπως τα περιγράφετε, καταρχήν όπως αναφέρετε και στο άρθρο κινητοποίηση στο ηφαίστειο υπήρχε το 2011 δεν έχει υπάρξει από τότε. Το σχέδιο Τάλως είναι ένα σχέδιο που όπως υπάρχει σε όλες τις σοβαρές χώρες περιγράφουν κάποιες διαδικασίες δράσης σε ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ έκρηξης. Δεν σημαίνει ότι επειδή φτιάχνουμε ένα τέτοιο σχέδιο ντε και καλά θα εκραγεί το ηφαίστειο, όχι πως δεν θα εκραγεί αλλά τουλάχιστον όχι αύριο. Νομίζω ότι απλά ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση του σχεδίου ύστερα από χρόνια διαβούλευσης και διεργασιών, ας μην πανικοβάλουμε το κόσμο με υποτιθέμενες εκρήξεις ηφαιστείων.

 2. avatar Β.Σ

  Πάνε γυρεύοντας να καταστρέψουν τη βαριά βιομηχανία της χώρας, οι ανίκανοι της κυβέρνησης!

 3. avatar Τον γκαντεμη

  Τον μητσοτακη μεχρι και ηφαιστειο θα εκραγεί στην θητεία του. Δεν θα αφησει τιποτα όρθιο

 4. avatar εξορύσσω

  Αντε να αρχίσουν και οι εξορύξεις πετρελαίου και ΦΑ να τελειώνουμε μια ώρα αρχίτερα

 5. avatar Να μην σκάσει μόνο

  γιατι αν σκασει ξέρουμε ολοι τι σημαίνει "σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός".
  Αυτη η πρόταση μετα τα "Greek statistics" ειναι η δευτερη που οταν την ακούω αλλάζω χωρα για να είμαι ασφαλής

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει