Νέα Ζηλανδία: Κάμερα κατέγραψε τουρίστες στον κρατήρα του ηφαιστείου λίγα λεπτά πριν την έκρηξη

Η ζωντανή μετάδοση της υπηρεσίας GeoNet έχει πλέον διακοπεί


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11:44
09/12/2019
Νέα Ζηλανδία: Κάμερα κατέγραψε τουρίστες στον κρατήρα του ηφαιστείου λίγα λεπτά πριν την έκρηξη
1
loading

Διαδικτυακή κάμερα, η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο εξερράγη, κατέγραψε ομάδα τουριστών μέσα στον κρατήρα μόλις  λίγα λεπτά προτού σημειωθεί η έκρηξη.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες και άγνωστος αριθμός αγνοούμενων.

Η κάμερα της υπηρεσίας γεωλογικών κινδύνων GeoNet κατέγραφε τη δραστηριότητα μέσα στο ηφαίστειο κι έτσι κατέγραψε τις στιγμές πριν και μετά την έκρηξη. Πλέον, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, οι φωτογραφίες αυτές έχουν κατέβει και η ζωντανή μετάδοση μέσα από τον κρατήρα έχει διακοπεί. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες που πλήττονται από την έκρηξη στο νησί Γουάιτ. Καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη, διακόπτουμε τη μετάδοση από τις κάμερές μας στο ηφαίστειο και αφαιρούμε τις φωτογραφίες από τις στιγμές πριν την έκρηξη. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Οι αρχές κινητοποιούν μεγάλες δυνάμεις για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοουμένων και την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους τραυματίες και στο πλευρό των αστυνομικών δυνάμεων έχει πλέον τεθεί και ο στρατός.

Ο αναπληρωτής Επίτροπος Νέας Ζηλανδίας Τζον Τιμς δήλωσε ότι στο νησί Γουάιτ βρίσκονταν τόσο ξένοι όσο και Νεοζηλανδοί τη στιγμή της έκρηξης. Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τον ακριβή αριθμό τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το νησί.

Όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ, η κάμερα αυτή, η οποία ήταν τοποθετημένη στον κρατήρα και την οποίαν διαχειριζόταν η υπηρεσία γεωλογικών κινδύνων της Νέας Ζηλανδίας GeoNet, δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να περπατά κοντά στο χείλος του κρατήρα, όπου η παρουσία λευκού καπνού σε χαμηλό επίπεδο είναι διαρκής, λίγο προτού σημειωθεί η έκρηξη στις 14:11.

Αυτός ο τύπος κάμερας, μαζί με τρεις ακόμη που ήταν τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία με καλή οπτική, καταγράφει και μεταδίδει στο διαδίκτυο εικόνες του ηφαιστείου ανά δεκάλεπτο.

Στις 14:00 η κάμερα κατέγραψε μια ομάδα ανθρώπων-που φαίνονται σαν κουκκίδες μπροστά στο τεράστιο ηφαίστειο-ακριβώς στην άκρη του κρατήρα. Στις 14:10, μόλις ένα λεπτό πριν από την έκρηξη, η ομάδα απομακρύνεται από τον κρατήρα ακολουθώντας ένα μονοπάτι κατά μήκος του.

IN PICTURES: Cameras on New Zealand's White Island volcano capture the moments leading up to its eruption before the feed goes black.(Photos: Geonet)

Posted by CNA on Sunday, 8 December 2019

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα, η οποία φαίνεται να περιλάμβανε περίπου 12 ανθρώπους, κλήθηκε να απομακρυνθεί ή απλώς συνέχισε την περιήγησή της αγνοώντας τον κίνδυνο που πλησίαζε.

Το επόμενο πλάνο που κατέγραψε η κάμερα είναι στις 14:20 και δείχνει ένα κομμάτι εξαρτήματος σαν να έχει πέσει ή να έχει καταστραφεί η κάμερα.

Οι άλλες τρεις κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο ηφαίστειο δείχνουν μια παρεμφερή αλληλουχία εικόνων με εκείνη που έχει καταγραφεί στις 14:20. Η κάμερα από τον πυθμένα του ηφαιστείου γίνεται μαύρη, η κάμερα από το δυτικό χείλος του κρατήρα δείχνει μια πελώρια στήλη μαύρου και γκρίζου καπνού.


Μια κάμερα που δείχνει ολόκληρο το νησί από την ανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, σε απόσταση περίπου 50 χλμ, κατέγραψε την στήλη καπνού να υψώνεται προς τον ουρανό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar O KAΠΟΥΤΣΙΝΟΣ……………….

    ΝΤΑΞΕΙ.....
    ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΑΝ ΕΚΔΡΟΜΗ........

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει