Ήταν το 1989 όταν η NASA έκανε το περίφημο πείραμα για την καθαρότητα του αέρα ώστε να δει αν τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουμε στο σπίτι μας καθαρίζουν τον αέρα αφαιρώντας τοξίνες και απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα.

Και δούλεψε φυσικά, αφήνοντάς μας κληρονομιά και τη νέα τάση που θέλει το σπίτι μας… κήπο.

Μόνο που μια νέα μελέτη μάς λέει τώρα πως η NASA υπερέβαλε κάπως στην ικανότητα των φυτών εσωτερικού χώρου να καθαρίζουν τον αέρα. Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology», βρήκε πως ο φυσικός εξαερισμός του κλειστού χώρου διαλύει τις συγκεντρώσεις των πιθανά επιβλαβών ουσιών πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι το κάνει ένα φυτό.

«Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις ένα υγιές σπίτι είναι να μειώσεις τους εσωτερικούς ρύπους, να αερίζεις καλά (ειδικά όταν κάνεις δουλειές με υψηλούς ρύπους, όπως το μαγείρεμα) και να χρησιμοποιείς φίλτρα για συγκεκριμένες ουσίες, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Michael Waring.

Αυτό που έκανε λάθος η NASA, μας λέει, είναι ότι εκτέλεσε τα πειράματά της σε αεροστεγείς χώρους και σφραγισμένα δωμάτια εργαστηρίων, τα οποία λίγα κοινά έχουν με τις πραγματικές συνθήκες των εσωτερικών χώρων, όπως τα σπίτια και τα γραφεία.

Και καταλήγει: «Σε ένα μικρό γραφείο, θα πρέπει να έχεις κάπου μεταξύ 100-1.000 φυτά για να έχεις την ίδια καθαριστική δράση με τον εξαερισμό»…