Τη νομιμοποίηση του εμπορίου κεράτων ρινόκερου εξετάζει η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, σε μια προσπάθεια, όπως υποστηρίζει, να πατάξει τη λαθροθηρία των ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση.

«Η Νότιος Αφρική δεν μπορεί να συνεχίσει να κρατείται όμηρος από εγκληματικές οργανώσεις που σφαγιάζουν τους ρινόκερους», δήλωσε την Τετάρτη η Νοτιοαφρικανή υπουργός Υδάτων και Περιβάλλοντος, Edna Molewa, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου θα μπορούσε να περιορίσει τη λαθροθηρία.

Περίπου 446 ρινόκεροι σφαγιάστηκαν παράνομα φέτος στη Νότιο Αφρική, 228 εξ αυτών στο Εθνικό πάρκο Κρούγκερ, μια προστατευόμενη ζώνη στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη. Αν ο ρυθμός συνεχιστεί, το 2013 θα καταρριφθεί το περσινό ρεκόρ λαθροθηρίας.

Τα αποθέματα κεράτων ρινόκερου της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής φτάνουν τα 16.437 κιλά. Άλλα 2.091 κιλά βρίσκονται σε ιδιώτες.

Όπως διευκρινίστηκε, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει κέρατα από ρινόκερους που πέθαναν από φυσικά αίτια και δεν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Τα κέρατα ρινόκερου είναι πολυτιμότερα και από τον χρυσό στην Κίνα και το Βιετνάμ, όπου πιστεύεται ότι θεραπεύουν τον καρκίνο και ενισχύουν τη γονιμότητα.

Τα μέλη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας (CITES) θα ψηφίσουν για το τελικό σχέδιο κατά της λαθροθηρίας το 2016.

Όπως ανέφερε η κ. Molewa οι προτάσεις της Νοτίου Αφρικής έχουν τη στήριξη και άλλων μελών της Αναπτυξιακής Κοινότητας Νοτίου Αφρικής, ενός περιφερειακού εμπορικού οργανισμού που απαριθμεί 15 μέλη.

Πηγή: econews.gr