Ο «εφιάλτης του βυθού», ένα δηλητηριώδες ψάρι αλλιώτικο από τα άλλα

Πεινάει συνεχώς και τσιμπάει σαν… ηλεκτροφόρα μέλισσα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:10
19/10/2019
Ο «εφιάλτης του βυθού», ένα δηλητηριώδες ψάρι αλλιώτικο από τα άλλα
6
loading

Άσος στο καρτέρι και ξεφτέρι στην ενέδρα, αυτός ο θηρευτής του βυθού για το μόνο που νοιάζεται είναι το φαγητό του.

Και μπορεί με τα διογκωμένα μάτια και το περίεργο στόμα του να μοιάζει με «παγκ του νερού», όπως το λένε συχνά, το Stargazer (λύχνος το λένε συχνά στα ελληνικά) είναι κωμικά άσχημο, αλλά θανάσιμα επικίνδυνο.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι δηλητηριώδες, προκαλεί και ηλεκτροσόκ σαν χέλι! Το είδος απλώνεται σε περισσότερες από 50 ποικιλίες και όλα τους χώνονται μέσα στον βυθό, αφήνοντας εκτεθειμένα μόνο τα μάτια και το στόμα.

Κάποια μάλιστα έχουν και μια σαρκώδη προεξοχή στο στόμα, που λειτουργεί ως δόλωμα για τη λεία τους, μικρά ψάρια και οστρακόδερμα.

Το μόνο που έχει να κάνει είναι να ανοίξει με ταχύτητα τα σαγόνια του και το κενό που δημιουργείται έλκει το θήραμα κατευθείαν στον θάνατό του. Η στρατηγική είναι μάλιστα τόσο αποδοτική που το ψάρι δεν χρειάζεται μεγάλα και κοφτερά δόντια για να κάνει τη δουλειά.

Κι ενώ το καμουφλάζ του είναι ικανοποιητικότατο, το ψάρι δεν μένει σε αυτό. Η σπονδυλική του στήλη είναι δηλητηριώδης και έχει τους τρόπους του να απελευθερώνει τις τοξίνες στους εχθρούς του μέσω αγκαθιών σε διάφορα μέρη του σώματός του. Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά, το Stargazer έχει και ένα ειδικό όργανο πίσω από τα μάτια του που εκτοξεύει… ρεύμα.

Σαν χέλι δηλαδή, μόνο που το ηλεκτροσόκ του είναι αρκετά ασθενές (50 βολτ σε σχέση με τα 600 βολτ του χελιού). Ασθενές για μας, γιατί για τους θηρευτές του είναι επαρκέστατο.

Επιθετικότατο και μαέστρος στο καμουφλάζ, είναι σίγουρα ένα από τα πιο παράξενα πλάσματα της θάλασσας. Ελάχιστα μελετημένο μάλιστα, κάτι που δίνει το κατιτίς παραπάνω στη σαγήνη του…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ineth

  Από την αρθρογραφάρα συμπερένουμε πως όλα τα χέλια λοιπόν είναι ηλεκτροφόρα. Επίσεις το Stargazer, τουλάχιστον όλα τα είδη της οικογενείας αν έμπαινες στον κόπο να ψάξεις λίγο το θέμα αντί να αντιγράφεις άρθρα θα μάθαινες πως προέρχονται από μια οικογένεια που ονομαζεται Astroblebidae. Ελληνικότατο. Άσε λοιπόν στα ψάρια και γράψε για θέματα που κατέχεις.

 2. avatar κακόμοιρος

  Σιγά το θηρίο εμείς τον λέμε λίχνο.

  1. avatar Ποιος ξέρει…

   Μήπως είστε ανορθόγραφοι και δεν τον λέτε "λύχνο"; Γιατί στο άρθρο ήδη τον περιγράφει ως "Λύχνο"

 3. avatar χαχαχαχαχαχαχαχα

  Φέρνει λίγο του Σκουρλέτη;

  1. avatar Ιέραξ

   Σωστός. Και λίγο από Κατρούγκαλο δεν νομίζεις;

 4. avatar ΔΕΗ τελος

  <>
  χμμμμ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει