Ναι, είναι παράξενα. Μοιάζουν εξωγήινα ή προϊόντα φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Ο φωτογράφος Suren Manvelyan τράβηξε τις υπέροχες φωτογραφίες που ακολουθούν από τα εξής ζώα: Σαύρα Anole, καϊμάν (ερπετό που μοιάζει με αλιγάτορα), καμήλα, κοινή σαύρα βασιλίσκος, αγελάδα, αλεπού της Σαχάρας, ιπποπόταμος, λεμούριος, λάμα, μακρώτις κουκουβάγια, κοράκι και γκέκο τοκάι.

Μπορείτε να αντιστοιχίσετε τα μάτια με τους… ιδιοκτήτες τους;

Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς είναι οι πολύ παράξενες κόρες ορισμένων ματιών. Ενώ οι άνθρωποι και τα (περισσότερα) πουλιά έχουν στρογγυλές κόρες ματιών, οι σαύρες, τα φίδια και οι γάτες έχουν στενές (και κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με το «μάτι της γάτας» – με κόρη που δεν είναι κυκλική).

Οι επιστήμονες πίστευαν για χρόνια πως η στενή κόρη βοηθούσε στη βελτίωση της νυκτερινής όρασης, αλλά πρόσφατες μελέτες εξήγαγαν διαφορετικά συμπεράσματα. Οι στενές κόρες οφείλονται στις διαφορετικές ομόκεντρες ζώνες των ματιών τους, που η κάθε μια συγκεντρώνει διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός και τα στέλνει στον αμφιβληστροειδή. Έτσι, μπορούν να συστέλλουν τις κόρες τους χωρίς να αποκλείουν καμιά ζώνη εστίασης.

Πιθανότατα λόγω των πολλών ζωνών εστίασης, μερικά γκέκο έχουν αρκετά περίεργο σχήμα κόρης. Αντί για στενή ή στρογγυλή, οι κόρες των ματιών τους ουσιαστικά αποτελούν μια ομάδα τεσσάρων μικροσκοπικών οπών. Τα λάμα επίσης έχουν ασυνήθιστες κόρες.

Δείτε το μάτι του (4η φωτογραφία) και τον ιστό που προεξέχει. Αυτό λέγεται μαύρο σώμα (corpora nigra) και εμφανίζεται μόνο όταν υπάρχει ηλιοφάνεια για να προστατεύσει τα μάτια του ζώου. Είναι πάντως παράξενο το σχήμα της κόρης, που δεν είναι ούτε στρογγυλό ούτε στενό, παρά ένα ανεξήγητα ανομοιόμορφο οβάλ.
 
Ανεξήγητη είναι επίσης η προέλευση του χρώματος της ίριδας. Μερικοί πιστεύουν ότι το χρώμα των ματιών βοηθά στο καμουφλάζ, γι’ αυτό και τα καϊμάν έχουν μάτια στο χρώμα του σώματός τους, όπως και τα κοράκια. Ωστόσο, υπάρχουν και είδη που τα μάτια τους ξεχωρίζουν από το σώμα τους. Η κουκουβάγια έχει μάτια χρώματος ανοικτό πορτοκαλί, λόγω της ύπαρξης ασυνήθιστων μελανοκυττάρων.

Παρ’ όλα αυτά, η επιστήμη δεν έχει εξηγήσει επαρκώς γιατί τα φίδια και οι σαύρες έχουν τέτοιο χρώμα ματιών. Αν ισχύει αυτό που λένε, ότι δηλαδή τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, τότε έχουμε πολλά να μάθουμε για τις ζωές αυτών των ζώων.

Απαντήσεις:

1. Λεμούριος – 2. Κοράκι
3. Καϊμάν – 4. Λάμα
5. Αλεπού της Σαχάρας – 6. Γκέκο τοκάι
7. Μακρώτις κουκουβάγια – 8. Ιπποπόταμος
9. Καμήλα – 10. Αγελάδα
11. Σαύρα anole – 12. Σαύρα βασιλίσκος