Μοναδικό στο είδος του και γνωστό τοις πάσι για την επίπεδη κορυφή του, το εμβληματικό Table Mountain (Τραπεζοειδές Όρος) ύψους 1.073 μέτρων στο Κέιπ Τάουν, αποτελεί σύμβολο της πόλης, καθώς δεσπόζει επιβλητικό ακριβώς πάνω από αυτή, αλλά και ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στη Νότια Αφρική.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα βουνά στον κόσμο, ενώ το τραπεζοειδές σχήμα του με την επίπεδη κορυφή το καθιστά αρκετά πρωτότυπο και εντυπωσιακό, γι αυτό και κάθε χρόνο αμέτρητος αριθμός τουριστών το επισκέπτεται.

Προσεγγίζεται είτε πεζή, είτε με τελεφερίκ, ενώ η θέα από αυτό πραγματικά κόβει την ανάσα – περιλαμβάνει από το Κέιπ Τάουν και τον ωκεανό μπροστά του, μέχρι τους αμπελώνες και το νησί Robben Island.

Το Τραπεζοειδές Όρος αποτελεί μέρος του ομώνυμου εθνικού πάρκου -εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλούσια βιοποικιλότητα που συναντάται σε αυτό, η οποία πολύ σπάνια μπορεί να βρεθεί σε άλλα μέρη της γης- στο οποίο υπάγονται και άλλα δημοφιλή αξιοθέατα του Κέιπ Τάουν, όπως η Boulders Beach (φημισμένη παραλία λόγω της αποικίας των αφρικανικών πιγκουίνων).