Οι χώρες της G20 κατέληξαν σήμερα, Κυριακή 16 Ιουνίου, σε συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς, στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στην Ιαπωνία και στην οποία συζητήθηκε επίσης η επίθεση εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι χώρες μέλη της G20 δεσμεύονται να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν λεπτομερώς πώς θα το καταφέρουν αυτό.

«Είναι υπέροχο που καταφέραμε να θέσουμε κανόνες για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, Γιοσιάκι Χαράντα, μετά τη διήμερη σύνοδο.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση και κάθε χρόνο θα δημοσιοποιείται μια έκθεση όπου θα αναφέρεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρύπανση των ωκεανών έχει αναχθεί με μείζον πρόβλημα για όλον τον κόσμο, ιδίως αφότου απαγορεύτηκε στην Κίνα και αλλού η εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών προερχόμενων από άλλες χώρες. Κάποιες χώρες, όπως αυτή του ανατέλλοντος ηλίου, βλέπουν να συσσωρεύονται τα πλαστικά αυτά στο έδαφός τους.

Μία από τις βασικές ανησυχίες αφορά τα μικροπλαστικά, πολύ μικρά τεμάχια που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 5 χιλιοστά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν. Τα μικροπλαστικά απορροφούν επικίνδυνα χημικά προϊόντα και συσσωρεύονται στον οργανισμό των ψαριών, των πουλιών και άλλων ζώων.

Βάσει των όσων μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο διεθνές πλαίσιο για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά.

Πρόκειται για «ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος», εκτίμησε ο Χιροάκι Οντάτσι, του παραρτήματος της Greenpeace στην Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν αρκεί να βασίζονται στις εθελοντικές δράσεις των χωρών», αλλά «να εφαρμοστούν διεθνείς, υποχρεωτικοί κανόνες με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους».

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο, ο συμπρόεδρος της συνόδου αυτής μαζί με τον Χαρόντα, είπε εξάλλου ότι το Τόκιο «παρακολουθεί με ανησυχία τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια». “Για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, «είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει από κοινού σε αυτές τις ενέργειες», πρόσθεσε.