Η κλιματική αλλαγή «πρασινίζει» τον Αρκτικό Κύκλο

Σημαντικές αλλαγές στη βλάστηση από την υπερθέρμανση του πλανήτη


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
19:01
14/03/2013
Η κλιματική αλλαγή «πρασινίζει» τον Αρκτικό Κύκλο
4
loading

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και ιδίως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουν συντελέσει σε σημαντικές αλλαγές στη βλάστηση.

Ειδικότερα, μελέτη με τίτλο Temperature and vegetation seasonality diminishment over northern lands που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change δείχνει με ποιο τρόπο η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Γη με αιτία την Κλιματική Αλλαγή.

Εκεί, καταγράφεται η παρουσία βλάστησης 800 χιλιόμετρα βορειότερα απ’ ότι μερικές δεκαετίες πριν, ακόμα και στα επονομαζόμενα “μόνιμα παγωμένα εδάφη” (permafrost) της Αρκτικής.

Το «πρασίνισμα» των παγωμένων περιοχών της Αρκτικής αποδίδεται στη μείωση της εποχικότητας των θερμοκρασιών, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των θερινών και χειμερινών θερμοκρασιών.

Εάν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν, λέει ο Μπρους Φορμπς του Πανεπιστημίου της Λαπωνίας στη Φινλανδία, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, η χαμηλή βλάστηση στην τούνδρα θα μετατραπεί σε δάσος, καθώς οι θάμνοι θα γίνουν δέντρα.

Για τους σκοπούς της έρευνας, η οποία διεξήχθη με την υποστήριξη της NASA, συλλέχθηκαν στοιχεία 30 ετών.

Η αύξηση της βλάστησης αποδίδεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς «οι βόρειοι παράλληλοι της Γης γίνονται θερμότεροι, οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας και η περιόδος κάλυψης από χιόνι συρρικνώνονται, η εποχή της βλάστησης επιμηκύνεται και τα φυτά μεγαλώνουν περισσότερο» επισημαίνει ο Ράνγκα Μινένι του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για να ποσοτικοποιήσει τις μεταβολές στη βλάστηση σε διαφορετικούς παραλλήλους από το 1982 ως το 2011.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η τάση μπορεί να μην συνεχιστεί με αυτούς του ρυθμούς, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για την ανάπτυξη της βλάστησης.

Πηγή: econews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Αλεξης

  έχει ευθηνη ο άνθρωπος για την κλιματική αλλαγή, αλλά πιστεύω ότι το παρουσιάζουν πολύ πιο δραματικό από ότι είναι.. Πολύ μεγάλη ιδέα για τον ευατό μας έχουμε.. ένα νέο ice age θα μας κάνει να το συνιδιτοποιήσουμε 🙂

 2. avatar Πολέμαρχος

  Q mark, συμφωνώ μαζί σου και να προσθέσω ότι τον τελευταίο αιώνα υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση του CO2 φθάνοντας στις υψηλότερες τιμές των τελευταίων 600 χιλιάδων ετών. Όσον αφορά τις φυσικές διακυμάνσεις, αυτές οφείλονται στην ηλιακή δραστηριότητα, στις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις και στους κύκλους Milankovitch, δηλαδή τις αυξομειώσεις της κλίσης του άξονα της Γης σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή με σχετικά σταθερή ηλιακή δραστηριότητα και η σχετική αύξηση από το ελάχιστο του Maunder (αν θυμάμαι καλά τον 17ο αιώνα), όταν πάγωσε η Ευρώπη (θεωρείται και μια μίνι εποχή παγετώνων),δεν είναι ικανή ώστε να δικαιολογήσει τους ρυθμούς αύξησης της θερμοκρασίας.
  Βεβαίως και παίζει ρόλο αλλά εάν από την περίοδο του ελαχίστου στο ηλιακό μέγιστο αυξάνεται η ηλιακή ακτινοβολία κατά 1% περίπου (ενδεκαετής κύκλος), τότε η γενικότερη αύξηση των τιμών της ηλιακής ακτινοβολίας κατά 0,4% από την περίοδο του Maunder δεν δικαιολογεί τη σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας. Τέλος διανύουμε ένα ηλιακό μέγιστο με πολύ λίγες εκλάμψεις και πυρσούς, αλλά παρ' όλα αυτά το 2009 ήταν το θερμότερο έτος από το 1880.
  Μάλλον καλύτερα ας ξεχάσουν οι φίλοι μας τις συνωμοσίες περί υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 3. avatar Q mark

  Κοιτώντας το ψύχραιμα, η Γη παρουσιάζει αυξομειώσεις της θερμοκρασίας συνέχεια στην ιστορία της, επομένως, μακροχρόνια δεν είναι και κάτι το τρομερό.
  Για το αν ευθύνεται ο άνθρωπος, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Σε ένα κλειστό σύστημα (ΓΗ), τον τελευταίο αιώνα βγάζουμε C από τα έγκατα της Γης και το "περναμε" στην ατμόσφαιρα ως CO2. Η Θάλασσα μπορεί να δεσμεύσει ποσότητες διοξειδίου αλλά η ατμόσφαιρα είναι μια λεπτή "φλούδα" γύρω γύρω και γεμίζει "εύκολα και γρήγορα" με το αέριο.
  Μην ξεχνάς ότι εκτός Αμερικής/ Ευρώπης, χώρες όπως η Κίνα παράγουν τρελά ποσά CO2 και η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι τόσο έντονη όπου έχει εγκατασταθεί μια μόνιμη ομίχλη και ο ήλιος φαίνεται ίσα ίσα (μιλώντας για "ηλιόλουστες" ημέρες).

 4. avatar Q mark

  Η απάτη έγκειται στην ύπαρξη ή μη της κλιματικής αλλαγής ή στο ποιός είναι ο υπεύθυνος?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει