Πολύ σοβαρό κίνδυνο αφανισμού αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των λιονταριών και λεοπαρδάλεων της Τανζανίας, αν δεν τεθούν αυστηροί περιορισμοί στο κυνήγι τροπαίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το κυνήγι τροπαίων αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο για τη διατήρηση της φύσης, αν τα χρήματα πού πληρώνουν οι κυνηγοί χρησιμοποιούνται για την προστασία περισσότερων ζώων από αυτά που σκοτώνονται.

Ωστόσο στην Τανζανία σκοτώνονται πάρα πολλά λιοντάρια και λεοπαρδάλεις, ηλικίας κάτω των έξι ετών.

Αυτό έχει πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες καθώς όταν ένα λιοντάρι προσπαθεί να γίνει αρχηγός της αγέλης, σκοτώνει όλα τα λιονταράκια που έχουν γεννήσει οι λέαινες έτσι ώστε να εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία του και να μην υπάρχουν στην αγέλη στοιχεία των «προκατόχων» του.

Αυτό σημαίνει ότι όταν οι κυνηγοί τροπαίων σκοτώνουν αρσενικά λιοντάρια μικρής ηλικίας, καταδικάζουν τα ζώα αυτά σε αφανισμό.

Τα περισσότερα από τα εναπομείναντα λιοντάρια της Αφρικής (Panthera leo) ζουν στην Τανζανία, η οποία φιλοξενεί και μεγάλο αριθμό λεοπαρδάλεων.

Η κυβέρνηση της Τανζανίας έχει μισθώσει σε ιδιωτικές εταιρείες τεράστιες εκτάσεις, στις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι. Έτσι στήνονται κερδοφόρες επιχειρήσεις για τη διασκέδαση των τουριστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων λατρεύουν το κυνήγι τροπαίων.

Αν και έχουν τεθεί περιορισμοί στον αριθμό των ζώων που επιτρέπεται να σκοτωθούν, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι ποσοστώσεις δεν αρκούν για να προστατέψουν τα λιοντάρια και τις λεοπαρδάλεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Κρέγκ Πάκερ από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, επισημαίνει ότι ο πληθυσμός των λιονταριών και των λεοπαρδάλεων κινδυνεύει και προτείνει μείωση των ποσοστώσεων σε 0,5 λιοντάρια και 1,0 λεοπαρδάλεις ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ετησίως.

Σημειώνεται ότι οι ποσοστώσεις που έχει επιβάλλει η Τανζανία προσδιορίζονται σε 1,67 λιοντάρια ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 1,3 λεοπαρδάλεις ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Για πάρα πολλά χρόνια οι ιδιωτικές εταιρείες έφταναν το επιτρεπόμενο όριο (τις ποσοστώσεις που έχουν επιβληθεί) σκοτώνοντας μικρά λιονταράκια. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί χωρίς να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στον αριθμό και την ηλικία των ζώων που σκοτώνονται, τότε τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις της Τανζανίας θα εξαλειφθούν», επισήμανε ο καθηγητής Κρέγκ Πάκερ.

Σε μια προσπάθεια να μάλιστα να πείσει όλες τις πλευρές ότι η λήψη μέτρων είναι αναγκαία, τόνισε ότι ο αφανισμός των άγριων ζώων συνεπάγεται μεγάλη οικονομική ζημιά για την Τανζανία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Πηγή: econews.gr