Τέλος τα καλαμάκια και οι μπατονέτες

Στη λίστα μπήκαν και οι συσκευασίες γρήγορου φαγητού από διογκωμένη πολυστερίνη - Ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:25
23/10/2018
Τέλος τα καλαμάκια και οι μπατονέτες
7
loading

Η βελτίωση του πόσιμου νερού και η ευκολότερη πρόσβαση του πληθυσμού σ΄ αυτό, η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, η ανάσχεση της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής από τα ζώα στον άνθρωπο και ο προϋπολογισμός του 2019 είναι στο επίκεντρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

Πλαστικά μιας χρήσης

Την απαγόρευση πώλησης στην ΕΕ πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, στα οποία οφείλεται τουλάχιστον το 70% της θαλάσσιας ρύπανσης, θέτει σε ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη το ΕΚ.

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θα απαγορεύει από το 2021 και μετά την πώληση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως μαχαιροπήρουνα, ωτοκαθαριστές (μπατονέτες), πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, ράβδοι στήριξης μπαλονιών.

Τα Μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσέθεσαν στη λίστα των προς απαγόρευση προϊόντων τις λεπτές πλαστικές σακούλες από οξοδιασπώμενο πλαστικό υλικό, καθώς και τις συσκευασίες γρήγορου φαγητού από διογκωμένη πολυστερίνη.

Πόσιμο νερό

Τo EK θα ψηφίσει την Τρίτη ένα νέο σχέδιο νόμου για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο πόσιμο νερό βρύσης.

Η κατανάλωση πόσιμου νερού βρύσης είναι πολύ φθηνότερη και - σε σύγκριση με το εμφιαλωμένο - δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ο νέος νόμος θα περιορίζει τα ανώτατα όρια ουσιών για το πόσιμο νερό, όπως ο μόλυβδος (πρόκειται να μειωθεί στο μισό), οι υπερ- και πολυφθοριωμένες αλκυλιώμενες ουσίες («PFAS») και τα βλαβερά βακτήρια, ενώ θα καθιερώνει την παρακολούθηση των μικροπλαστικών, η αύξηση των οποίων προκαλεί ανησυχία.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε νερό, δημιουργώντας χώρους δωρεάν προμήθειας νερού σε δημόσιους χώρους, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Οι ευρωβουλευτές τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης, δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή, του νερού βρύσης από εστιατόρια, κυλικεία και υπηρεσίες τροφοδοσίας.

Σε συνέχεια της υιοθέτησης ψηφίσματος σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών «Right2Water», οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν το αίτημά τους ότι θα πρέπει επίσης τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων όσον αφορά την πρόσβαση στο νερό.

Ανάσχεση της εξάπλωσης από τα ζώα στον άνθρωπο της μικροβιακής αντοχής στα φάρμακα

Σχέδιο νομοθετικής πρότασης για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών στις φάρμες, ώστε να αποφεύγεται η εισαγωγή ανθεκτικών βακτηριδίων στη διατροφική αλυσίδα θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Η νέα νομοθετική πρόταση θα προβλέπει τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών ως προληπτικό μέτρο σε μεμονωμένα ζώα και όχι σε ομάδες ζώων, ελλείψει κλινικών συμπτωμάτων μόλυνσης, γνωστή ως προφυλακτική χρήση. Θα μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν αιτιολογούνται πλήρως από κτηνίατρο, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης.

Η μεταφυλακτική χρήση (δηλ. η θεραπεία μιας ομάδας ζώων όταν ένα από αυτά εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης) θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία λύση και να εφαρμόζεται μόνο όταν ο κτηνίατρος έχει διαγνώσει τη λοίμωξη και έχει συνταγογραφήσει τα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Διατήρηση αντιβιοτικών για τον άνθρωπο

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αντιμικροβιακή αντοχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να επιλέξει αντιμικροβιακά φάρμακα που θα προορίζονται μόνο για τη θεραπεία ανθρώπων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ) προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα βακτήρια στους ανθρώπους, τα τρόφιμα και τα ζώα εξακολουθούν να εμφανίζουν αντίσταση στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιμικροβιακά. Οι επιστήμονες λένε ότι η αντίσταση στην σιπροφλοξασίνη, ένα αντιμικροβιακό που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη θεραπεία των ανθρώπινων λοιμώξεων, είναι πολύ υψηλή και ότι τα ανθεκτικά σε πολλαπλά φάρμακα βακτήρια της σαλμονέλας συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Καταργουνται και τα προφυλακτικα. Τωρα πια μονο με πλατωνικο ερωτα η τηλεπαθεια.
  Επισης οι φακοι επαφης, τα κουμπια κλπ. αυτη η λιστα δεν εχει τελος.....

 2. avatar Maximosb*

  Λοιπόν αντί για μπατονέτα αρχίστε το δάχτυλο με λιγο νύχι... θα βολέψει κόσμο.... καλαμάκια τέλος αρχίστε τα ζεστά... να δεις που στο τέλος θα καταργήσουν το sex για να γλιτώσουν πλαστικό.... θα πάει το εργόχειρο στεφάνι...

 3. avatar Και τι γίνεται με τα πλαστικά..

  ...διαφόρων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης? Όπως ειναι αυτά των απορρυπαντικών?? Θα μας τρελάνουν στην ΕΕ!!

 4. avatar Κωστίκας

  Τα καλαμάκια και οι μπατονέτες ΔΕΝ ευθύνονται για το 70% των σκουπιδιών στις θάλασσες. Το 70% είναι τα πλαστικά και το υπόλοιπο 30% είναι γυάλινα, ξύλινα και μέταλλα όπως αλουμίνια μια χρήσης. Τα πλαστικά καλαμάκια και οι μπατονέτες είναι λιγότερο απο το 1% του συνολικού όγκου των πλαστικών σκουπιδιών μιας χρήσης και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι τα πλαστικά μπουκάλια νερού, χυμών και περιέκτες χημικών (απορρυπαντικών κτλ.) αλλά και σακούλες ναύλον. Άρα δεν τίθεται προς ψήφιση η απαγόρευση των πλαστικων μιας χρήσης τα οποία ευθύνονται για το 70% της ρύπανσης αλλά για το 1%. Επίσης είναι υποκρισία της ΕΕ να απαγορεύουν το 1% τνω πλαστικών και να κλείνουμε τα μάτια μας στο 99% του προβλήματος και μάλιστα να καταχειροκροτούμε τους εαυτούς μας.

  1. avatar Καψώλας

   Και πολύ το λες 1%. Ούτε το 1 στα 10.000 είναι σε όγκο ή βάρος τα καλαμάκια και οι μπατονέτες!

 5. avatar ytjnyt

  και θα πίνουμε την φραπεδιά με το μπουρί της σόμπας.

  1. avatar Ενανού αλλουνού

   Μέ μακαρόνι για παστίτσιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει