Η τρικυμία της περασμένης εβδομάδας και τα δυνατά κύματα ξέβρασαν σε παραλία του Σόμερσετ, μεταξύ των 400 τόνων σκουπιδιών, κι ένα πλαστικό μπουκάλι απορρυπαντικού, το οποίο έμοιαζε σαν καινούριο, είχε όμως ηλικία τουλάχιστον… 47 ετών!

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή του Μπέρναμ, «το μπουκάλι ακόμα δείχνει σαν καινούριο, είναι σοκαριστικό το πόσο μπορούν να επιβιώσουν τα σκουπίδια».

Η ετικέτα με την έκπτωση «4d»- τέσσερις πένες- είναι αυτή που αποκαλύπτει την ηλικία του μπουκαλιού, καθώς αυτή η υποδιαίρεση της στερλίνας καταργήθηκε το 1971.

«Ξεβράστηκαν 300 με 400 τόνοι διαφόρων αντικειμένων μέσα σε μία νύχτα» δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής στο BBC. «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών»

Το αντικείμενο εντοπίστηκε ανάμεσα στα φύκια στην παραλία Μπρίαν, κοντά στον Μπέρναμ-ον-Σι. Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τη βρετανική εφημερίδα Guardian, κάποια πλαστικά χρειάζονται 450 χρόνια για να διασπαστούν. Κάθε χρόνο μόνο στη Βρετανία παράγονται 170 εκατ. τόνοι απορριμμάτων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από τις συσκευασίες τροφίμων. Μόνο το ένα τρίτο των πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώνεται.