Για κάποιους, η εξολόθρευσή τους είναι ζήτημα καθαριότητας και υγιεινής. Άλλοι όμως, που μάχονται για τα δικαιώματα όλων των ζώων- και όχι μόνο εκείνων που ο άνθρωπος συμπαθεί- μιλούν για σφαγή.

Ο λόγος για τους αρουραίους του Παρισιού, τη «μάχη» των αρχών να απαλλαγεί η πόλη από αυτούς και την παράλληλη εκστρατεία κατά της «σφαγής» τους από ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων.

Η εκστρατεία ξεκίνησε από την οργάνωση «Paris Animaux Zoopolis» η οποία έχει στόχο την υπεράσπιση όλων των ζώων, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις που έχουν οι άνθρωποι. Στους σταθμούς του παρισινού μέτρο έχει κολλήσει χιλιάδες αφίσες που δείχνουν χαριτωμένους αρουραίους, τους οποίους περιγράφει ως «ευαίσθητα όντα» τα οποία «έχουν συναισθήματα». Η οργάνωση καλεί τις αρχές του Παρισιού να απέχουν από την εντεινόμενη μάχη κατά των αρουραίων, για την οποία η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό λέει ότι αποσκοπεί στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

«Οι αρουραίοι δεν πρέπει να θεωρούνται συνώνυμοι με τη βρωμιά» ισχυρίζεται ο Φιλίπ Ρεν, συν-ιδρυτής της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα συμβάλλουν στη μείωση των σκουπιδιών καταναλώνοντας περίπου επτά κιλά σκουπιδιών στη διάρκεια της ζωής τους.

Το Παρίσι εκτιμάται ότι έχει πληθυσμό περίπου 4 εκατομμυρίων αρουραίων, αριθμός ο οποίος μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεράσει τον ανθρώπινο πληθυσμό καθώς πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αρουραίοι γεννούν 6 – 8 φορές το χρόνο από 4 – 6 μικρά. Στη γαλλική πρωτεύουσα συχνά οι αρουραίοι κάνουν την εμφάνισή τους σε δρόμους, πάρκα, σταθμούς του μετρό και άλλα μέρη, ειδικά ύστερα από πλημμύρες ή όταν πραγματοποιούνται μεγάλα έργα υποδομής τα οποία τα αναγκάζουν να βγουν από τις φωλιές τους.

Συχνό φαινόμενο είναι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης φωτογραφίες αρουραίων που προσβάλλουν την πόλη και φοβίζουν τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι αρχές δίνουν μάχη εδώ και καιρό με διάφορα μέσα, όπως η τοποθέτηση παγίδων, δηλητήρια καθώς και φράξιμο των εισόδων αποχέτευσης. Τα μέτρα αυτά όμως έχουν επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν ηπιότερα.

Στα τέλη του 2016 πολλά πάρκα της γαλλικής πρωτεύουσας παρέμειναν κλειστά προκειμένου να εξολοθρεύσουν τα ανεξέλεγκτα αυτά τρωκτικά. Τον Ιανουάριο, οι αρχές υιοθέτησαν ένα σχέδιο κατά την εξολόθρευσή τους ύψους 1,7 εκατ. ευρώ (1,96 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), ωστόσο το κονδύλι αυτό θεωρείται εξαιρετικά μικρό καθώς για τον ίδιο λόγο ο δήμος της Νέας Υόρκης διέθεσε πέρυσι κονδύλι ύψους 32 εκατ. δολαρίων.