Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετές εκατοντάδες χρόνια, ακόμα κι αν σταματήσει η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, όπως σε νησιά, θα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, λόγω των ενδεχόμενων πλημμύρων. Η Καραϊβική, οι Μαλδίβες και τα ασιατικά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού κινδυνεύουν ακόμα και με αφανισμό.

Στα βάθη των ωκεανών, τα νερά έχουν ήδη θερμανθεί και θα παραμένουν στην ίδια θερμοκρασία για αρκετά χρόνια ακόμα. Ακόμα δηλαδή και να μειωθεί η θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο, μονάχα η επιφάνεια της θάλασσας θα επηρεαστεί από τις νέες αλλαγές, αλλά όχι τα βαθύτερα στρώματα, τα οποία ευθύνονται για το λιώσιμο των πάγων.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αυξάνεται κατά 0.17 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η στάθμη της θάλασσας σημειώνει αύξηση κατά περίπου 2.3 χιλιοστά ανά έτος, ενώ το κατά πόσο ευθύνεται το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» γι’ αυτό, ακόμα τίθεται υπό συζήτηση.

Περισσότερες από 180 χώρες διαπραγματεύονται μια νέα παγκόσμια συμφωνία κλίματος, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 και θα υποχρεώσει όλα τα έθνη να μειώσουν τις εκπομπές με σκοπό τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα – το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται σύμφωνα με τους επιστήμονες για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες.

Ωστόσο, ακόμα και να μειωθούν οι εκπομπές σε παγκόσμιο επίπεδο, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της θερμικής διαστολής των υδάτων, σύμφωνα με επιστήμονες της Αμερικής και της Αυστραλίας.