Καμπανάκι για την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης

Νέες εκτιμήσεις για περισσότερους από 3,5 βαθμούς


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:30
25/05/2012
Καμπανάκι για την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης
1
loading

Νέα έκθεση γερμανών ερευνητών αναθεωρεί την εκτίμηση που είχε γίνει πριν από έξι μήνες ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης δεν θα ξεπερνούσε το όριο των 3,5 βαθμών, που θεωρείται «κατώφλι» αυξημένου κινδύνου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μέση θερμοκρασία στη Γη θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 3,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να υπάρξουν στον πλανήτη μας ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών.

Στόχος του ΟΗΕ προκειμένου η κλιματική αλλαγή να μην έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης.

Η, προς το δυσμενέστερο, αναθεώρηση έγινε με το σκεπτικό ότι οι προηγούμενες μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις βασίζονταν σε μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις, όπως ότι όλες οι χώρες του πλανήτη θα τηρήσουν τις -ούτως ή άλλως ανεπαρκείς- δεσμεύσεις τους για την εκπομπή «αερίων του θερμοκηπίου». Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλώνει -αντί να μικραίνει- η απόκλιση ανάμεσα στις υποσχέσεις και δεσμεύσεις των κρατών και στις πραγματικές παρεμβάσεις τους.

 Προς το παρόν, πάντως, οι Γερμανοί ερευνητές δεν είναι σε θέση να συγκεκριμενοποιήσουν πόσο ακριβώς πάνω από τους 3,5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία.
 
Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου της θερμοκρασίας έως δύο βαθμούς που έχει θέσει ο ΟΗΕ, πρέπει οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μην ξεπερνούν τους 44 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2020. Όμως οι προβλέψεις των γερμανών επιστημόνων είναι ότι έως τότε θα υπάρχει μία μέση ετήσια απόκλιση προς τα πάνω της τάξης των 9 έως 11 δισεκατομμυρίων τόνων. Σήμερα, ο πλανήτης εκπέμπει κάθε χρόνο περίπου 48 δισ. τόνους αυτών των αερίων, μεταξύ των οποίων τα κυριότερα είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Από αυτή την ποσότητα, χονδρικά η Κίνα εκλύει επτά δισ. τόνους, οι ΗΠΑ έξι και η ΕΕ πέντε.

Πέρσι το Δεκέμβριο, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, οι χώρες του πλανήτη συμφώνησαν να δεσμευθούν σε ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο για την συγκράτησης της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar V-R

    Ο Συριζα φταιει...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει