Οι πίθηκοι Λανγκούρ του Φρανσουά ή τραχυπίθηκοι θεωρούνται το νούμερο ένα απειλούμενο με εξαφάνιση είδος στην Κίνα, όπου και προστατεύεται, ενώ περιλαμβάνεται στη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που το Φυσικό Πάρκο στην επαρχία Γκουιτζόου της νοτιοδυτικής Κίνας έχει διαθέσει τα τελευταία οκτώ χρόνια 24 εκατ. γιουάν, δηλαδή 3,8 εκατ. δολάρια, για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων. Στόχος είναι να βελτιωθεί ο βιότοπος των απειλούμενων με εξαφάνιση πιθήκων.

Στον Εθνικό Δρυμό Μαγιάνγκτζε ζουν περίπου 554 πίθηκοι και πάνω από 30.000 άνθρωποι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το Xinhua. Σπίτια, δρόμοι και δίκτυα ηλεκτροδότησης επηρεάζουν δραματικά τη μετανάστευση και την εξάπλωση του είδους και συχνά οι πίθηκοι ανταγωνίζονται με άλλα ζώα για να βρουν τροφή.

Το 2009 η διοίκηση του Εθνικού Πάρκου ζήτησε οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές και δαπάνησε πάνω από ένα εκατ. γιουάν προκειμένου να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν τοπικές οικολογικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση του βιότοπου των σπάνιων πιθήκων.

Στις επαρχίες Γκουτζόου, Γουανγκσί και Τσονγκίνγκ ζουν περίπου 1.500 πίθηκοι Λανγκούρ του Φρανσουά.