Την έντονη αντίδραση των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα προκάλεσε το πόρισμα της τριετούς έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τη μόλυνση από πετρέλαιο στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Έθνη έκριναν ότι η Shell δεν φέρει ευθύνη για την εκτεταμένη μόλυνση αν και οι τοπικοί πληθυσμοί χρόνια τώρα κατηγορούν τον πετρελαϊκό κολοσσό και ζητούν καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων που καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα και απειλούν την ανθρώπινη υγεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, που κόστισε 10 εκατ. δολάρια και διεξήχθη από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), μόνο το 10% της ρύπανσης στην περιοχή Ogoniland οφείλεται σε αμέλεια και ακατάλληλο εξοπλισμό της Shell.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως επισημαίνει η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την πετρελαϊκή εταιρεία, το μεγαλύτερο μέρος της μόλυνσης οφείλεται σε δραστηριότητες των τοπικών πληθυσμών που προσπαθούν παράνομα να κλέψουν πετρέλαιο και καταστρέφουν τους πετρελαιαγωγούς.

Με 606 εγκαταστάσεις και εξέδρες, το Δέλτα του Νίγηρα παρέχει το 40% του ακατέργαστου πετρελαίου που εισάγουν οι ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι μέσα σε 40 χρόνια έχουν διαρρεύσει στην περιοχή 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.