Με το πετρέλαιο θέρμανσης να αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 40% από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ζητούμενο πλέον είναι το σπίτι σας να είναι αποδοτικό ενεργειακά, ώστε να μειώσετε τα σχετικά κόστη. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα, με εκπτώσεις στο κόστος προμήθειας των υλικών και εργασίας, το «Χτίζοντας το Μέλλον- Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας».

Το πρόγραμμα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες με επιχειρηματικούς συνδέσμους και μεμονωμένους επαγγελματίες, για διάθεση πιστοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και για παροχή τιμολογιακών εκπτώσεων προς τους πολίτες, που θα δηλώσουν συμμετοχή σε αυτό. Ήδη έχουν υπογραφεί εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικούς φορείς και περισσότερους από 1000 επαγγελματίες του χώρου.

Το πρόγραμμα προβλέπει 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια (μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά κτίρια).

Για τα κτίρια κατοικιών οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι: αντικατάσταση κουφωμάτων και μονών υαλοπινάκων, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και ψυχρών οροφών, μόνωση οροφής και πρόσοψης, αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης.

Αντίστοιχα, για τα εμπορικά κτίρια εντάσσονται οι παρεμβάσεις για: εγκατάσταση ολοκληρωμένων προσόψεων υψηλών προδιαγραφών, τοποθέτηση εξωτερικής μόνωσης, εγκατάσταση συστήματος ψύξης- θέρμανσης- αερισμού υψηλής απόδοσης, αντικατάσταση του συστήματος τεχνητού φωτισμού, εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ενεργειακού ελέγχου.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο χρόνια, καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια και για τη συμμετοχή του πολίτη σε αυτό δεν υπάρχουν περιορισμοί (π.χ. όριο εισοδήματος).

Πώς μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι;

* Μπορούν να απευθυνθούν στον κατασκευαστή, έμπορο, εγκαταστάτη, που φέρει την σήμανση «Συμμετέχω στο Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον» στο κατάστημά του.

* Μπορούν να επισκεφθούν το www.ktizontastomellon.gr και στο πεδίο «Προϊόντα και Προμηθευτές» θα ενημερωθούν για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν, καθώς και για τους προμηθευτές που τα παρέχουν στην περιοχή τους.

* Μπορούν να προμηθευτούν από το ΚΑΠΕ τη λίστα προμηθευτών στην περιοχή τους, για την παρέμβαση που τους ενδιαφέρει.

* Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες, με τους οποίους θα συνεργαστούν, θα του προσκομίσουν μια φόρμα για να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Μετά το τέλος των εργασιών, θα σταλεί αξιολογητής για να ελέγξει αν τοποθετήθηκαν σωστά τα επιλεγμένα προϊόντα/συστήματα. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί από το ΚΑΠΕ το πιστοποιητικό/ βεβαίωση για την φοροαπαλλαγή, που ο ενδιαφερόμενος πολίτης δικαιούται μέσω του Προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για τη λίστα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στην Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών του προγράμματος (210 6603238) και στο www.ktizontastomellon.gr.