Η ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων και η διερεύνηση των ευκαιριών για εξοικονόμηση ενέργειας, με τις ενδεχόμενες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών, προκειμένου, αφενός μεν να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και να προστατευθούν ιοι ευάλωτοι πολίτες, αφετέρου δε να υπάρξει προστασία απο κινδύνους που δημιουργούνται από ενεργειακές δραστηριότητες, είναι οι βασικοί άξονες του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε ο Δήμος Αθηναίων με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (το πρώτο που υπογράφει η Αρχή με φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη και τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Βασιλάκο, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα μελετηθούν από την κοινή ομάδα Δήμου και Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δράσεις που αφορούν:

Πρώτον: Τη δημιουργία του ενεργειακού χάρτη της Πρωτεύουσας. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που θα δείξει στην πράξη ποιοι είναι οι ενεργοβόροι τομείς του Δήμου της Αθήνας και τί ακριβώς κοστίζουν στη λειτουργία της πόλης.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ένα τέτοιο σημαντικό άυλο έργο σε φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον:
Την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και υποδομές.

Τρίτον: Την ενημέρωση των πολιτών της Αθήνας για την αποδοτικότερη χρήση εξοικονόμησης ενέργειας.

Τέταρτον: Τη χρήση νέων τεχνολογιών και εξοπλισμών και για τον εμπορικό τομέα και για τον οικιακό της Αθήνας.

Πέμπτον:
Τη μελέτη για την ηλεκτροκίνηση και για την αεριοκίνηση τόσο των δημοτικών οχημάτων όσο και ευρύτερα των οχημάτων της πόλης.

Ηλεκτροκίνηση

Η χρήση ηλεκτροκίνησης, συνδέεται με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε ο Δήμος Αθηναίων με την Nissan International για το πρόγραμμα σύγκλισης ηλεκτρικών οχημάτων και σύμπραξη για την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Ένα πρόγραμμα ανοιχτό σε όσους και όποιους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς ενδιαφέρονται.

Στο πρόγραμμα αυτό η Nissan προτίθεται να παράσχει στο Δήμο Αθηναίων πληροφορίες, ιδέες ή γνώσεις σχετικά με ένα δίκτυο φόρτισης μπαταριών στη πρωτεύουσα, τα κίνητρα και τις εκπαιδευτικές δράσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ μια κοινή ομάδα εργασίας θα προτείνει ένα εμπεριστατωμένο και βιώσιμο σχέδιο για την υλοποίηση και συντήρηση ενός δικτύου φόρτισης μπαταριών, θα διαμορφώσει πακέτα κινήτρων για καταναλωτές και εταιρείες ηλεκτροκίνησης και τέλος θα εκπαιδεύσει και θα προωθήσει την ιδέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στη εκδήλωση για τη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη και την εξοικονόμηση ενέργειας που πραγματοποίησε ο Δήμος Αθηναίων, σήμερα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, επεσήμανε πως η πολιτική των συνδυασμένων μεταφορών, η εξοικονόμηση και η ορθή χρήση της ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να ενταχθούν σε ένα σχεδιασμό που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ποιότητας ζωής των πολιτών, με ασφάλεια, με περιβαλλοντική προστασία και με εξοικονόμηση πόρων για τον πολίτη και την πόλη.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Νίκος Βασιλάκος, σημείωσε ότι η συμφωνία μεταξύ της ΡΑΕ και του Δήμου Αθηναίων για στενή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι κομβικής σημασίας προκειμένου να προωθηθεί η ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της πρωτεύουσας.

«Η επιτυχής υλοποίηση στην πράξη του σκοπού και των στόχων του Μνημονίου αυτού αποτελεί επιδίωξη πρώτης προτεραιότητας για τη ΡΑΕ, αλλά και δικό μου κρίσιμο προσωπικό στοίχημα», ανέφερε ο κ. Βασιλάκος και εξήγησε: «Στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας, η κοινωνία μας και η οικονομία, η ενεργή και αποτελεσματική, με πρακτικούς και μετρήσιμους όρους, υποστήριξη των πολιτών -και στη συγκεκριμένη περίπτωση των πολιτών της Αθήνας-, ιδιαίτερα δε των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της, πρέπει να αναδυθεί και να αναδειχθεί ως η υπ’ αριθμόν 1 κοινωνική υποχρέωση και πυξίδα ζωής για όλους μας».

Η αντιπρόεδρος και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., κυρία Ντένη Θεοχαράκη, μίλησε για την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων και τη συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων σε ό,τι αφορά την προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς καθώς και τη δημιουργία κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Αθηναίων βράβευσε:
• Την οργάνωση «Οι Συνήγοροι του Κλίματος» για το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Δύναμη του 10», στο οποίο συμμετέχουν 10 σχολεία της Αθήνας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του σχολείου τους κατά 10% μόλις μέσα σε 10 εβδομάδες. Εκ μέρους της οργάνωσης το βραβείο παρέλαβε η κυρία Αναστασία Ανδρίτσου.
• Την εταιρία Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την πρωτότυπη ενέργεια της «Amstel Eco House», έναν πρωτότυπο διαδραστικό χώρο που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τον κόσμο σε θέματα ορθής οικολογικής συμπεριφοράς στο σπίτι, όπως η ανακύκλωση απορριμμάτων και η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Εκ μέρους της εταιρίας το βραβείο παρέλαβε ο κ. Μηνάς Μαυρικάκης.
• Τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Νίκο Βασιλάκο, ως έναν από τους πρωτοπόρους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πηγή: energypress.gr