Όταν ο νόμος για το βάρβαρο ψάρεμα καρχαρία για τα πτερύγιά του- το λεγόμενο finning- έγινε πιο αυστηρός στην Κόστα Ρίκα, οι ξένοι ψαράδες βρήκαν τον τρόπο να συνεχίζουν την παράνομη και φρικτή πρακτική τους.

Οι ντόπιοι ψαράδες και οι αρχές το κατάλαβαν όταν εντόπισαν τα πρώτα «φορτία» με καρχαρίες που είχαν γδαρθεί και απέμεναν πάνω στη ραχοκοκκαλιά τους μόνο… τα πτερύγιά τους.

Τους τελευταίους μήνες τρία πλοία από την Ταιβάν ξεφόρτωσαν νεκρούς καρχαρίες με τα πτερύγιά τους- αλλά χωρίς τίποτα άλλο…- στη δημόσια προβλήτα της Puntarenas.  Οι ψαράδες είχαν γδάρει τους καρχαρίες (!) αφήνοντας μόνο τα πτερύγιά τους πάνω στους σκελετούς τους.

Πέρσι το αρμόδιο υπουργείο είχε απαγορεύσει στα ξένα αλιευτικά να βγάζουν το φορτίο τους σε ιδιωτικές προβλήτες, υποχρεώνοντάς τα να δένουν σε δημόσιες προβλήτες όπου οι επιθεωρητές θα μπορούσαν να ελέγχουν την εφαρμογή του νόμου.

Στο «finning» οι ψαράδες κόβουν τα πτερύγια των καρχαριών, που πωλούνται για εκατοντάδες δολάρια το κιλό στις ασιατικές αγορές- και πετούν τους καρχαρίες ζωντανούς στον ωκεανό, όπου αιμορραγούν μέχρι θανάτου.

Με την βάρβαρη αυτή πρακτική τα πλοία εξασφαλίζουν περισσότερο χώρο ώστε να τοποθετούν μόνο τα πτερύγια.

Το «finning» έχει απαγορευτεί στην Κόστα Ρίκα αλλά το ψάρεμα καρχαρία είναι ακόμα νόμιμο…
 
Οι ντόπιοι ψαράδες αντιδρούν και απορρίπτουν την πρακτική αυτή, ωστόσο πολλά ξένα πληρώματα αλιευτικών έφτασαν στην ακτή με τα σκάφη γεμάτα γδαρμένους καρχαρίες…

Ο επικεφαλής ενός από τα πληρώματα απηύθυνε επιστολή στην αρμόδια Αρχή ρωτώντας εάν μπορούν να ξεφορτώσουν καρχαρίες με τα πτερύγια ακόμα συνδεδεμένα με τη σπονδυλική τους στήλη, αλλά με λίγο ή καθόλου κρέας. Η απάντηση ήταν θετική καθώς οι «γκρίζες ζώνες» στη νομοθεσία της χώρας δεν δικαιολογούσαν την απαγόρευση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αρμόδιας υπηρεσίας, οι ψαράδες έγδαραν τους καρχαρίες και το κρέας χρησιμοποιήθηκε είτε σαν δόλωμα για άλλους καρχαρίες είτε για το… γεύμα του πληρώματος.