Δεν αίρεται τελικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. αυτοκινήτων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Αυτό αποφάσισε σήμερα η επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, καθώς όπως αναφέρεται, θεωρεί ότι δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ενώ πάντως σημειώνει ότι η τεχνολογία των πετρελαιοκινητήρων έχει βελτιωθεί σημαντικά τη τελευταία 15ετία.

Αναλυτικά, η επιτροπή θεωρεί ότι δεν καλύπτονται οι πέντε βασικές προϋποθέσεις για την άρση της απαγόρευσης, όπως αναφέρει.

Αυτές θα ήταν η αύξηση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, η μείωση στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η διαμόρφωση σε χαμηλότερα επίπεδα των εκπομπών οξειδίων του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ., η οργάνωση υποδομής ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων και των κινητήρων και τέλος η αντιμετώπιση της νοθείας στα καύσιμα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή περιβάλλοντος καλεί τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην λήψη τέτοιων αναγκαίων μέτρων για την βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων και τους ελέγχους υπέρ του περιβάλλοντος, ενώ αναφέρει ότι το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο το 2012.

Τέλος, τονίζει την ανάγκη για ανανέωση του στόλου των βαρέων φορτηγών, λεωφορείων, στρατιωτικών οχημάτων, ασθενοφόρων και ταξί και θεωρεί θετική την έναρξη συζήτησης για τα χαρακτηριστικά του νέου δακτυλίου που θα εφαρμοσθεί στην Αθήνα.

Πηγή: 24h.gr