Σηκώνουν τα χέρια οι εθελοντές που δίνουν μάχη για τη διάσωση μιας φάλαινας μήκους 18 μέτρων που βγήκε στην παραλία στις Δυτικές Νήσους, ανοιχτά της Σκωτίας. Η άτυχη αρκτοφάλαινα- είδος που έχει ανακηρυχθεί αυστηρά προστατευόμενο είδος από το 1979- ανακαλύφθηκε στην ακτή κοντά στην περιοχή Gerinish.

Ντόπιοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσουν το θηλαστικό ζωντανό αν και ειδικοί είπαν πως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να βρεθούν είτε οι κατάλληλες ουσίες για να γίνει ευθανασία είτε ο εξοπλισμός που θα το επανατοποθετούσε στη θάλασσα.

Μέλος του Συνδέσμου για την Προστασία των φαλαινών και των δελφινιών είπε πως πολύ λίγα μπορούν να γίνουν όταν ένα κήτος αυτού του μεγέθους βγει στην ακτή. «Εάν  βρίσκεται έστω λίγο στο νερό, ούτως ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος στα ζωτικά όργανα, τότε υπάρχει το περιθώριο να επιχειρήσει κανείς να οδηγήσει τη φάλαινα στ’ ανοιχτά. Αλλά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το θηλαστικό τότε είναι ζήτημα μεγέθους, μιλάμε για δεκάδες τόνους, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι», εξήγησε.