Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, της μικρής χώρας του Ειρηνικού που απειλείται να καλυφθεί από τα νερά του ωκεανού, λόγω της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος φαντάζεται για πατρίδα των 103.000 κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος ένα πλωτό τεχνητό νησί.

«Έχω δει μοντέλα για πλωτά νησιά αξίας 2 δισ. δολαρίων, τα οποία μοιάζουν με γιγάντιες δεξαμενές εξόρυξης πετρελαίου, είπε στους συνομιλητές του ο Ανότε Τονγκ, σήμερα, πρώτη μέρα των εργασιών του ετήσιου Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, που φιλοξενείται στο Όκλαντ, την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας.

«Ξέρω ότι ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από επιστημονική φαντασία», είπε ο πρόεδρος του Κιριμπάτι.
Ανέφερε και άλλες ιδέες, όπως την ανέγερση σειράς θαλάσσιων τειχών, κόστους περίπου 1 δισ. δολαρίων, με παράλληλη μετεγκατάσταση μέρους του πληθυσμού της μικρής νησιωτικής χώρας σε άλλα αρχιπελάγη του Ειρηνικού, με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Είπε, όμως, ότι η φαντασία του δεν χωράει τη μέρα που θα εγκαταλειφθεί το Κιριμπάτι. «Θα εξαφανιστεί το Κιριμπάτι; Ποτέ. Ποτέ», αναφώνησε. Κάποιοι κάτοικοι της χώρας έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους, λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών, ενημέρωσε τους συνομιλητές του και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη δει και πολλά από την οικονομική βοήθεια εκ μέρους της Ευρώπης, παρά τις φιλόδοξες δεσμεύσεις.

«Πάντα, απηύθυνα έκκληση στην ηθική της ανθρωπότητας και πιστεύω ότι προκαλούμε την ανθρωπότητα να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα», είπε ο Τονγκ σε δημοσιογράφους λίγο μετά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ.