Η παρουσία τους παρέχει τεκμήρια για την καθαρότητα των νερών της περιοχής. Οι καραβίδες αποτελούν εξαιρετικό μεζέ για τους πιο γκουρμέ καλοφαγάδες έχει κάνει τους τελευταίους μήνες αισθητή την εμφάνισή του στα νερά της λίμνης Πολυφύτου.

Αποτελούν εκλεκτό έδεσμα στα σπίτια και τα ταβερνάκια γύρω από τη λίμνη, όμως επιφυλάσσουν και θετικές ευκαιρίες απασχόλησης για το εργατικό δυναμικό της Δυτικής Μακεδονίας.

Η παρουσία των καραβίδων αποδίδεται στις πηγές καθαρού νερού που αναβλύζει στις άκρες της λίμνης και είναι αρκετά κρύο και καθαρό ώστε σε συνδυασμό με τη σύσταση του νερού της λίμνης και την υφή του εδάφους να ευνοεί την αναπαραγωγή του είδους.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια αξιοποίησης μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών και σε αυτό το μήκος κύματος ο δήμος Σερβίων – Βελβεντού χρηματοδοτεί τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών, κτηνοτρόφων και αλιέων ενώ αναλαμβάνει κατά το ήμισυ το κόστος δημιουργίας μιας βιοτεχνίας ή βιομηχανίας από οποιονδήποτε επιχειρηματία που ξεκινά μια επένδυση στην περιοχή.