Στα αστρονομικά πειράματα που έκαναν επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο στο Νησί του Πάσχα με αφορμή την ολική έκλειψη Ηλίου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, συμμετείχε και ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη.

Οι Έλληνες επιστήμονες έκαναν φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeXIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, βγάζοντας ένα πρώτο χρήσιμο συμπέρασμα: ο σίδηρος FeXIV, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο εκλείψεις, του 2006 και του 2008, παρουσιάζεται άφθονος, σε σχέση με άλλα στοιχεία. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας τού Ήλιου λόγω της ανάκαμψης της δραστηριότητάς του, η οποία συνδέεται με την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου, η οποία πραγματοποιείται κάθε 11 χρόνια.

Εκτός από τους επιστήμονες, στο μικρό νησί του Νοτίου Ειρηνικού κατέφθασαν επίσης μερικές χιλιάδες τουρίστες και θαυμαστές εκλείψεων με την παρουσία των οποίων, υπέρ-διπλασιάστηκε προσωρινά ο πληθυσμός του νησιού.

Η έκλειψη πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδας, είχε διάρκεια 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα και ήταν η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου μέχρι το Νοέμβριο του 2012.