Είναι γνωστό το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, είναι διαπιστωμένο ότι τα τελευταία χρόνια, μικρά βήματα και αποσπασματικές κινήσεις έγιναν, για να επιλυθεί ή έστω να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ενώ ο μικρός χώρος που έχει δημιουργηθεί δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Η νέα δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε το ζήτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Η Γνώμη».

Αναγνωρίζοντας το οξύ πρόβλημα που έχει προκύψει αλλά και την έλλειψη φροντίδας σε ζωάκια που την έχουν ανάγκη, προχωρά στην κατασκευή καταφυγίου ζώων στην περιοχή της Αμφιτρίτης.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν η σύνταξη μελέτης και κατασκευής του είναι προϋπολογισμού 250 χιλιάδων ευρώ, σε χώρο 14,5 στρεμμάτων που υπάρχει.

Το θέμα έγινε ομόφωνα αποδεκτό από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.

«Αναγκαίο το καταφύγιο»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, «το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη της Αλεξανδρούπολης καθημερινά μεγεθύνεται, αφού κινδυνεύουν οι δημότες από επιθέσεις ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Όμως και η κατάσταση των αδέσποτων δεν είναι η καλύτερη, αφού ταλαιπωρημένα, νηστικά και χωρίς στείρωση, κινούνται με αυτόν τον τρόπο.

Το υφιστάμενο καταφύγιο δεν πληροί τις προδιαγραφές του νόμου, πέραν του γεγονότος ότι είναι πλήρες.

Κατόπιν τούτου κρίνεται η δημιουργία ενός νόμιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε υφιστάμενο χώρο και με βεβαία τη χρηματοδότησή του».

Όπως υποστήριξε, θα υπάρχει υποστήριξη από φάρμακα και τροφή, ενώ έχει διασφαλιστεί συνεργασία με διεθνή οργάνωση υποστήριξης ζώων.

«Το πρόβλημα είναι έντονο, πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς καταφυγίου, ώστε στο άμεσο μέλλον να βελτιωθεί η κατάσταση με τα αδέσποτα» σημείωσε ο κ. Λαμπάκης.

Μαζί του συμφώνησαν και οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων, ενώ ο κ. Σεραφειμίδης, που είχε την ευθύνη για τα αδέσποτα με την προηγούμενη δημοτική αρχή, προέτρεψε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα των στειρώσεων, υποστηρίζοντας ότι έγινε έργο τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: gnomionline.gr