Για συμβολή στο περιβαλλοντικό έγκλημα και «πολτοποίηση του πλανήτη» κατηγορεί η Greenpeace τον όμιλο χαρτοπολτού Sinar Mas καθώς και τις ξένες εταιρείες τις οποίες προμηθεύει με χαρτί.

Στους εταιρικούς πελάτες του ομίλου Sinar Mas συγκαταλέγεται η αλυσίδα εστιατορίων KFC και τα σούπερ μάρκετ Walmart. «Η Asia Pulp Paper, θυγατρική του ομίλου Sinar Mas, καταστρέφει αμείλικτα τα τροπικά δάση, οδηγώντας τα είδη σε εξαφάνιση, γεγονός που αναμένεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ινδονησίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», καταγγέλλει η Greenpeace.

«Οι δεσμεύσεις του ομίλου Sinar Mas για αειφορία δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκαν και κάποιες από τις μεγαλύτερες φίρμες παγκοσμίως κυριολεκτικά πολτοποιούν τον πλανήτη αγοράζοντας από τη Sinar Mas και τη θυγατρική της, την Asia Pulp Paper», ανέφερε εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ΜΚΟ.

Ο όμιλος Sinar Mas, που περιλαμβάνει και μια εταιρεία παραγωγής φοινικέλαιου, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο στόχαστρο της Greenpeace, που δίνει αγώνα κατά της αποψίλωσης των δασών. Όπως καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση, η αποψίλωση εκτάσεων για καλλιέργεια φοινικόδεντρων και παραγωγή προϊόντων χαρτιού «καταστρέφει μακροχρόνια τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, τα οικοσυστήματα, τα σπάνια είδη που κατοικούν σε αυτά και το περιβάλλον γενικότερα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Greenpeace, το μορατόριουμ που υπέγραψαν Νορβηγία και Ινδονησία το Μάιο και το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους ενός δισ. δολαρίων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχει «παραθυράκια» που επιτρέπουν στον όμιλο Sinar Mas να συνεχίσει την αποψίλωση δασικών εκτάσεων.

Η Ινδονησία συγκαταλέγεται στις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές παγκοσμίως εξαιτίας της αποψίλωσης δασικών εκτάσεων και τη μετατροπή τους σε μονοκαλλιέργειες. Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης και η παράνομη υλοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ινδονησία πάντα δεχόταν οξεία κριτική από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση για αναποτελεσματική πολιτική και αδυναμία επιβολής του νόμου.

Πηγή: econews.gr