Σε δημοπρασία θα βγει εντός του Δεκεμβρίου το Όσκαρ που απονεμήθηκε στον Όρσον Γουέλς για την ταινία «Πολίτης Κέιν». Το χρυσό αγαλματίδιο που απέσπασε ο Γουέλς για το σενάριο της ταινίας το 1942 αναμένεται να «πιάσει» περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Nate D Sanders, παρά κάποιες μικρές φθορές το Όσκαρ είναι γενικά σε πολύ καλή κατάσταση.

Η ιστορία του βραβείου είναι πλούσια: ο Γουέλς πίστευε πως το είχε χάσει αλλά ξαναβρέθηκε μετά το θάνατό του, όταν ένας κινηματογραφιστής το έβγαλε σε δημοπρασία υποστηρίζοντας πως ο Γουελς το το είχε δώσει ως πληρωμή.

Η κόρη του Γουέλς Βεατρίκη έκανε μήνυση, το διεκδίκησε και το ανέκτησε αλλά στη συνέχεια όταν επιχείρησε με τη σειρά της να το βγάλει σε δημοπρασία προσέφυγε στη δικαιοσύνη η Ακαδημία που απονέμει τα Όσκαρ.

Έπειτα από δικαστική διαμάχη, η Βεατρίκη Γουέλς κέρδισε το δικαίωμα να πουλήσει το αγαλματίδιο σε αμερικανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που με τη σειρά του επιχείρησε ανεπιτυχώς να το βγάλει σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το 2007 στη Νέα Υόρκη.

Παρότι ο «Πολίτης Κέιν» είχε αποσπάσει υποψηφιότητες για το καλύτερο σενάριο, την καλύτερη σκηνοθεσία και τον πρώτο ανδρικό ρόλο, τελικά κέρδισε ένα Όσκαρ για το σενάριο, που ήταν και το μόνο που απέσπασε ο Γουέλς σε όλη την καριέρα του.