Χωρίς προηγούμενο είναι η ζήτηση για τη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, «Η Οδύσσεια» (The Odyssey), που βασίζεται στο ομηρικό έπος και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 17 Ιουλίου 2026. Παρότι η πρεμιέρα της απέχει ακόμη έναν ολόκληρο χρόνο, η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε και μάλιστα έχουν ήδη εξαντληθεί στις περισσότερες αμερικανικές πόλεις.

Η προπώληση ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 2025, ακριβώς έναν χρόνο πριν την επίσημη κυκλοφορία, και μέσα σε λίγα λεπτά οι προβολές σε IMAX 70mm στο Universal CityWalk είχαν σχεδόν εξαντληθεί. Την είδηση επιβεβαίωσε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Νταν Μάρκους μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), δημοσιεύοντας screenshot από την εφαρμογή AMC Theatres που έδειχνε τα πρώτα «sold out».

Λίγη ώρα αργότερα, ανάρτησε νέο στιγμιότυπο που αποκάλυπτε πως και η τελευταία θέση είχε πουληθεί.

Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο δεν άργησαν:

«Αν ο Νόλαν ζητήσει από τον κόσμο να αγοράσει εισιτήρια χωρίς επιστροφή για τον Δία, θα κάνουν ουρά», σχολίασε χρήστης.

Άλλος παρατήρησε ειρωνικά: «Μήπως εδώ υπάρχει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο; Πουλάς την ταινία πριν τη γυρίσεις και με τα έσοδα… τη φτιάχνεις. Ο Νόλαν, η Marvel… εύκολα φαβορί».

Ωστόσο, υπήρξαν και αντιδράσεις: «Αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο. Είναι ελιτίστικο. Ο κόσμος προσπαθούσε να κλείσει θέση αλλά όλα εξαφανίστηκαν αμέσως. Δεν το θεωρώ καθόλου δίκαιο».

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές στον χώρο του κινηματογράφου. Συνήθως, τα εισιτήρια τίθενται προς διάθεση μερικές εβδομάδες ή και μέρες πριν την πρεμιέρα. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ κατείχε το Fast X, που ξεκίνησε προπώληση τρεις μήνες νωρίτερα — και αυτό θεωρήθηκε καινοτομία. Η πρωτοβουλία εκείνη οφειλόταν στην τεράστια απήχηση του trailer, που μόνο στην Ινδία συγκέντρωσε 23 εκατ. προβολές.

Οι πρωταγωνιστές του «The Odyssey»

Το The Odyssey χαρακτηρίζεται ήδη ως μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες όλων των εποχών. Ο Ματ Ντέιμον θα ενσαρκώσει τον Οδυσσέα, τον βασιλιά της Ιθάκης. Ο Τομ Χόλαντ θα υποδυθεί τον γιο του, Τηλέμαχο. Η Σαρλίζ Θερόν θα εμφανιστεί στον ρόλο της μάγισσας-θεάς Κίρκης.

Στο καστ συμμετέχουν επίσης οι Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια και Ρόμπερτ Πάτινσον, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα γνωστοί οι ρόλοι τους.

Η ταινία βασίζεται στο κλασικό έπος του Ομήρου, Οδύσσεια, και υπόσχεται να προσφέρει μια κινηματογραφική εμπειρία υψηλών προδιαγραφών – όπως άλλωστε κάθε έργο του Κρίστοφερ Νόλαν.