Με ανάθεση σε καλλιτέχνη, όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα προχωρήσει τελικά η διαδικασία για τη Eurovision 2024 στην Κύπρο. Μετά την εμπλοκή που προέκυψε με την επιλογή καλλιτέχνη μέσω του Fame Story του Star Channel, το ΡΙΚ κάνει αλλαγή πλεύσης για να προλάβει την όποια αρνητική απόφαση της EBU.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του ogaegreece.com, το ΡΙΚ θα διοργανώσει έναν μίνι εθνικό τελικό τον Ιανουάριο. Αφού πρώτα προχωρήσει σε ανάθεση σε καλλιτέχνη, αυτός ή αυτή θα ερμηνεύσει τρία μάλλον τραγούδια σε ένα τηλεοπτικό show με την παρουσία κοινού. Από αυτά θα επιλεγεί αυτό που θα εκπροσωπήσει τελικά την Κύπρο στη Eurovision 2024. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επιλογής τραγουδιού (τρόπος βαθμολογίας, αναλογία κοινού επιτροπής κτλ.) θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

** Cyprus Eurovision News **Το ΡΙΚ θα προχωρήσει σε ανάθεση καλλιτέχνη για την Eurovision 2024 ο οποίος θα ερμηνεύσει…

Posted by OGAE Cyprus on Sunday, August 6, 2023

Τηλεδιάσκεψη ΕΡΤ, ΡΙΚ και EBU για εξεύρεση λύσης

Από την στιγμή που βγήκε στον «αέρα» του Star Channel το trailer του Fame Story το οποίο ανέφερε πως ο νικητής θα εκπροσωπή την Κύπρο στον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό, οι εξελίξεις «έτρεξαν» ενώ ξέσπασε κόντρα μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ.

Το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο και σύμφωνα με πληροφορίες του eurovisionfun.com τις επόμενες ημέρες πρόκειται να βρεθούν οι δύο πλευρές σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει η EBU, ώστε να συζητηθεί το θέμα που έχει ανακύψει και να αναζητηθεί τυχόν εξεύρεση λύσης.

Το χρονικό

Η απόφαση του ΡΙΚ να συνεργαστεί με την Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη, το STAR και την PANIK Records για την παραγωγή του Fame Story, το οποίο θα μεταδίδεται ταυτόχρονα σε Ελλάδα (από το STAR) και Κύπρο (από το ΡΙΚ), έχει φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις.

Το trailer του talent show, στο οποίο παρότι δεν αναφέρεται ως τρόπαιο η λέξη Eurovision, αλλά ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ΕΡΤ, η οποία θεωρεί πως παραβιάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης του διαγωνισμού, που έχει στην Ελλάδα.

Η EBU ύστερα από αίτημα της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζούλα προχώρησε στην επικαιροποίηση των κανονισμών της Eurovision 2024, αποστέλλοντάς τους σε όλα τα μέλη της.

Εμπλοκή με το Fame Story;

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί που από ότι φαίνεται θεσπίστηκαν από την EBU, μετά την παρέμβαση της ΕΡΤ, φέρνουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του talent show, τουλάχιστον έχοντας ως έπαθλο του την εκπροσώπηση της Κύπρου στον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, όπως δηλαδή αφήνεται να εννοηθεί στο σχετικό trailer, που συνεχίζει να παίζει στην συχνότητα του STAR.

Παρέμβαση της EBU

Μετά την δημοσίευση του σχετικού trailer η EBU με επιστολή της, ζήτησε από το ΡΙΚ να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το Fame Story και κατά πόσο η πραγματοποίηση αυτού του show στην Ελλάδα, από έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό παραβιάζει τους άνω αναφερόμενους κανονισμούς του επικείμενου μουσικού διαγωνισμό.

Η εν λόγω παρέμβαση φυσικά καθόλου τυχαία δεν ήταν, όπως και η αναθεώρηση των κανονισμών του διαγωνισμού, αλλά ήρθε μετά από τις διαμαρτυρίες της ΕΡΤ, πως παραβιάζεται η αποκλειστικότητα στην τηλεοπτική και εμπορική εκμετάλλευση της Eurovision στην Ελλάδα, μία αποκλειστικότητα για την οποία δαπανά περίπου 360.000 Ευρώ ετησίως.

Το ΡΙΚ «ανακοινώνει» εθνικό τελικό στην Λευκωσία

Το ΡΙΚ προχώρησε σε απαντητική επιστολή στην EBU στην οποία ισχυρίζεται πως το Fame Story δεν αποτελεί εθνικό τελικό, αλλά ένα talent show, το οποίο και θα ενσωματώσει στο ψυχαγωγικό του πρόγραμμα.

Επίσης αναφέρεται πως και για την Eurovision 2024 το ΡΙΚ θα επιλέξει τον εκπρόσωπό του με απευθείας ανάθεση, όπως πράττει τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή του καλλιτέχνη θα γίνει μέσα από νέα ταλέντα που θα προκύψουν τόσο από το Fame Story όσο και από άλλους νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες.

Τέλος, τονίζεται στην επιστολή αυτή, πως η τελική επιλογή του τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024 μέσω ενός τηλεοπτικού σόου, που θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία. Με τον τρόπο αυτό το ΡΙΚ θεωρεί πως μπορεί να ξεπεράσει τον νομικό σκόπελο που έχει ανακύψει μετά την επικαιροποίηση των κανονισμών της Eurovision 2024, αναμένοντας πλέον την απάντηση της EBU.

Τηλεδιάσκεψη για την επίλυση του προβλήματος

Μία χαραμάδα για την επίλυση της διαφοράς διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα. Εκπρόσωποι της ΕΡΤ και του ΡΙΚ θα βρεθούν σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει η EBU προκειμένου να συζητήσουν την ουσία της διαφοράς και να αναζητήσουν κάποιο σημείο επαφής, εφόσον φυσικά αυτό είναι δυνατό. Η εν λόγω τηλεδιάσκεψη αναμένεται τις επόμενες ημέρες.