Όταν νιώθετε κάπως νοσταλγικά και αναπολείτε το παρελθόν, ο καλύτερος τρόπος για ένα ταξίδι στο χρόνο είναι να επισκεφτείτε κάποιο από τα διαχρονικά και ιστορικά καφενεία στο κέντρο.

Για ελληνικό καφέ, για τσιπουράκι ή μπύρα συνοδεία νόστιμων και παραδοσιακών μεζέδων, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι στιγμές σας εδώ θα είναι πραγματικά αυθεντικές και πολύτιμες.

Η Ωραία Ελλάς

Καφενείο η Ωραία Ελλάς

Στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στο Μοναστηράκι, βρίσκεται η Ωραία Ελλάς (Μητροπόλεως 59), ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά καφενεία που μπορεί να συναντήσει κανείς στην καρδιά της Αθήνας.

Χώρος που ανασαίνει στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και κουβαλά τις μνήμες της συναρπαστικής πορείας του εμπορικού δρόμου, κοιτάζοντας κατάφατσα τον ιερό ναό. Στα μαρμάρινα τραπέζια που έχουν θέα την Πλάκα και την Ακρόπολη, μπορείτε να απολαύσετε ωραίους και πλούσιους μεζέδες, μερακλίδικο καφέ και ελληνικά αποστάγματα.

Μουριά

Η Μουριά

Μια παραδοσιακή γωνιά επί της Καλλιδρομίου, που αποτελεί σημείο συνάντησης για δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, δικηγόρους, γιατρούς αλλά και εργαζόμενους της περιοχής, οι οποίοι δίνουν ραντεβού εδώ τόσο για τον ελληνικό καφέ, όσο και για τα υπέροχα μεζεδάκια του.

Από τα πρώτα καφενεία που λειτούργησαν στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915, η Μουριά (Χαριλαόυ Τρικούπη 87) χαρακτηρίζεται για την αυθεντική ατμόσφαιρα που μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Μάλιστα, πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έμοιαζε περισσότερο με παράγκα, παρά με καφενείο.

Διόσκουροι

Διόσκουροι

Το παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο στο Μοναστηράκι και την Πλάκα -αγαπημένο αυτό στην Πλάκα στην μικρή ανηφορίτσα της Διοσκούρων με θέα στην Αρχαία Αγορά- αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Στα τραπεζάκια του θα δείτε παρέες να απολαμβάνουν τους εκλεκτούς μεζέδες του, πάντα συνοδεία ούζου, τσίπουρου ή μπύρας. Πρωταγωνιστές στις επιλογές των θαμώνων του δεν είναι άλλες από τις ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών (4 ατόμων). Επιπλέον, στις προτάσεις του καταλόγου θα βρείτε πιάτα της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας.

Πανελλήνιον

Πανελλήνιον

Ιστορικό στέκι βετεράνων σκακιστών και σημείο αναφοράς για τη γειτονιά των Εξαρχείων. Το Πανελλήνιον συναντάται επί της Μαυρομιχάλη (στον αριθμό 16) και έλκει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό στα τραπέζια του – νέοι και ηλικιωμένοι λάτρεις του σκακιού, φοιτητές, δικηγόροι, λόγιοι, παλιοί εφημεριδάδες κ.α.

Καλτ σκηνικό με αφίσες και κορνίζες από διάσημους σκακιστές και πρωταθλητές, παλιές φωτογραφίες, ρετρό ψυγεία. Ο καφές γίνεται στο μπρίκι, ενώ σερβίρει και ούζο με μεζεδάκια.