Αφράτα και με ίνες, με ένα απίστευτο άρωμα από μαχλέπι και μαστίχα, τα τσουρέκια αδιαμφισβήτητα αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην πρώτη θέση των επιλογών μας, όταν πρόκειται για γλυκό το Πάσχα. Στην περίπτωση που δεν φτιάχνετε σπιτικά, δείτε από που μπορείτε να προμηθευτείτε τα πιο θεϊκά τσουρέκια στην πόλη.

Βάρσος

Αυτές τις ημέρες όποιος περάσει έξω από το Βάρσο στην Κηφισιά η μυρωδιά από το φρεσκοψημένο τσουρέκι σίγουρα θα του σπάσει τη μύτη. Κλασικό στέκι όσων νοσταλγούν τα παλιά, ο Βάρσος (Κασσαβέτη 5) είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με μια ιστορία που ξεκινά το 1892. Καθίστε στα όμορφα τραπεζάκια του πεζόδρομου και απολαύστε το διάσημο παγωτό καϊμάκι ή κάποιο από τα γλυκά του, με το γαλακτομπούρεκό του να αποτελεί σταθερή αξία. Στο μενού του θα βρείτε και άλλα παραδοσιακά γλυκά, όπως το κωκ που παρασκευάζεται χειροποίητα με αφράτη κρέμα πατισερί. Ενδεικτικά, εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από αμυγδαλωτά, τσουρέκια, πάστες, cookies κ.ά.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που λειτουργεί από το 1915 και δικαιωματικά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης. Έχοντας κλείσει τον έναν αιώνα λειτουργίας, πρωτολειτούργησε ως γαλακτοπωλείο, ενώ από το 1950 και μετά πραγματοποιήθηκε η «στροφή» του προς την ζαχαροπλαστική. Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82), η παράδοση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι σταθερές αξίες αλλά και τα γλυκά- σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται βασισμένα σε συνταγές που γυρνάνε πολύ πίσω στο χρόνο, γραμμένες ακόμη σε… οκάδες!

Συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο τα ρετρό γλυκά του όπως το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, οι τούρτες και οι πάστες παλαιού τύπου. Σημειώστε ότι το ζαχαροπλαστείο παρασκευάζει το δικό του βούτυρο και γιαούρτι στο εργαστήριό του. Σημείο αναφοράς, ωστόσο, για το ζαχαροπλαστείο τις ημέρες του Πάσχα, αδιαμφισβήτητα, το παραδοσιακό τσουρέκι του με διάφορες γεύσεις όπως πορτοκάλι, μαχλέπι, κάστανο.

Lido

Τσουρέκι από το Lido

Με περισσότερα από 50 χρόνια πείρας στο χώρο και με μια συνταγή που κατέφτασε απευθείας από την Κωνσταντινούπολη, το Lido στο Παγκράτι (Χρεμωνίδου 35) φημίζεται δικαίως για τα εξαιρετικά τσουρέκια του. Με μαστίχα, μαχλέπι και βούτυρο διατίθεται στην κλασική εκδοχή αλλά και γεμιστό.

Τα Γιούλια

Ένα από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της πόλης για το πολίτικο τσουρέκι του, που μετρά περισσότερα από 50 χρόνια στην πρώτη θέση των επιλογών του κοινού. Η συνταγή του παππού των σημερινών ιδιοκτητών συνεχίζει μέχρι σήμερα να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις και να συγκεντρώνει πλήθος κόσμου στο εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο στη Νέα Ιωνία (Αλέκου Παναγούλη 74) κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Στα Γιούλια θα βρείτε τόσο κλασικά όσο και γεμιστά τσουρέκια –πραλίνα, βύσσινο κρέμα, μπισκότο, ανάμεικτο κ.ά. Σταθερή αξία, ωστόσο, παραμένει το παραδοσιακό πολίτικο, που αναδίδει υπέροχα αρώματα από μαχλέπι.