Ενδιαφέρουσα φαίνεται η πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του Απριλίου, με επτά νέες ταινίες να κάνουν πρεμιέρα σήμερα στη μεγάλη οθόνη. Από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ο Τζέραρντ Μπάτλερ επιστρέφει με μια, ακόμη, ταινία δράσης που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο.

Copshop

Δράσης, 107΄

Σκηνοθεσία: Τζο Κάρναχαν

Πρωταγωνιστούν: Τζέραλντ Μπάτλερ, Φρανκ Γκρίλο

Διασχίζοντας την έρημο της Νεβάδα, ο πανούργος απατεώνας Τέντι Μουρέτο (Φρανκ Γκρίλο) καταστρώνει ένα απεγνωσμένο σχέδιο να κρυφτεί από τον επικίνδυνο εκτελεστή Μπομπ Βίντικ (Τζέραρντ Μπάτλερ), να σπάσει στο ξύλο την πρωτάρα αστυνομικό Βάλερι Γιάνγκ (Αλέξις Γιανγκ), ώστε να συλληφθεί και να κρατηθεί στο αστυνομικό τμήμα μιας μικρής πόλης. Η φυλακή δεν μπορεί να προστατέψει για πολύ τον Μουρέτο, και ο Βίντικ ετοιμάζει την δική του κράτηση, περνώντας το χρόνο του σε κοντινό κελί έως ότου ολοκληρώσει την αποστολή του. Η άφιξη όμως ενός ακόμα εκτελεστή (Τόμπι Χας) θα προκαλέσει ξέφρενο χάος και ο Βίντικ θα πρέπει να φανεί δημιουργικός αν θέλει να ολοκληρώσει τη δουλειά και να διαφύγει από αυτή την εκρηκτική κατάσταση.

Θρίλερ, 105΄

Σκηνοθεσία: Τι Γουέστ

Πρωταγωνιστούν: Μία Γκοθ, Τζένα Ορτέγκα, Μάρτιν Χέντερσον, Μπρίτανι Σνόου, Όουεν Κάμπελ, Στίβεν Γιούρι, Σκοτ Μεσκούντι

1979: Μία παρέα νεαρών αποφασίζει να γυρίσει μία ταινία πορνό στην ύπαιθρο του Τέξας, αλλά όταν οι απομονωνόμενοι γέροι οικοδεσπότες τους ανακαλύπτουν τα σχέδια της παρέας, τα μέλη του καστ καταλήγουν να παλεύουν για τη ζωή τους.

Υποσχέσεις

Πολιτικό δράμα, 95΄

Σκηνοθεσία: Τομά Κρουιτόφ

Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρεντά Κατέμπ, Νεντρά Αγιαντί, Ζαν-Πολ Μπορντ

Η Κλεμάνς (Ιζαμπέλ Ιπέρ), μία ατρόμητη δήμαρχος μιας πόλης κοντά στο Παρίσι, ολοκληρώνει τη θητεία της. Μαζί με το δεξί της χέρι, τον πιστό Γιαζίντ (Ρεντά Κατέμπ), έχει παλέψει ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και τη διαφθορά. Όταν της γίνεται πρόταση να αναλάβει ένα υπουργείο, η φιλοδοξία της φουντώνει και διακυβεύεται η αφοσίωση της απέναντι στους πολίτες. Θα επιβιώσει η πολιτική της ακεραιότητα ή θα υπερτερήσει η φιλοδοξία;

Αγία Έμυ

Δράμα, 111΄

Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού

Πρωταγωνιστούν: Αμπιγκέιλ Λόμα, Ασμίν Κιλίπ, Μιχάλης Συριόπουλος, Αντζελι Μπαγιάνι, Ειρήνη Ιγγλέση, Κου Ακίνο

H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ έλκεται από μυστηριώδεις δυνάμεις που κατοικούν μέσα της. Μια ηρωίδα με μοναδικές, ανεξήγητες δυνάμεις, μία οutsider στον μικρόκοσμό της, ιδωμένη μέσα από την μοναδική ματιά μιας νέας ταλαντούχας σκηνοθέτριας που στρέφει το φακό της σε μία κοινότητα εν πολλοίς άγνωστη στην ελληνική κινηματογραφία, αλλά και την ελληνική κοινωνία: την κοινότητα των Φιλιππινέζων στην Αθήνα και τον Πειραιά.

16 Φορές Άνοιξη (Seize Printemps)

Δραματική, 73΄

Σκηνοθεσία: Suzanne Lindon

Πρωταγωνιστούν: Suzanne Lindon, Arnaud Valois, Frédéric Pierrot, Dominique Besnehard

Η 16χρονη Σουζάν η οποία δεν μοιάζει με τους συνομιλήκους της και τους βαριέται αφόρητα, γνωρίζει έναν 35άρη ηθοποιό έξω απο ένα θέατρο και τον ερωτέυεται. Όμως ακόμα και ο έρωτας αδυνατεί να είναι η απάντηση στα πάντα.

Η Πόλη και η Πόλη

87΄

Σκηνοθεσία: Xρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Φριτζ Φένε Jakob Leo Stark, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Άρης Αρμαγανίδης

Οι δυο σκηνοθέτες εμπνέονται από τη γενέτειρά τους Θεσσαλονίκη και συνσκηνοθετούν μια ταινία κοφτερή σαν μαχαίρι, δομημένη σε έξι κεφάλαια, έναν πρόλογο και έναν επίλογο. Γυρισμένη σε μόλις 14 μέρες, με μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνικών συντελεστών, και πολυαγαπημένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών, η ταινία θαμπώνει τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας-δοκιμίου. Μια ταινία «μοναδικής συναισθηματικής καθαρότητας και ασίγαστης δύναμης» που διατρέχει επτά δεκαετίες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της πικρής εμπειρίας της εβραϊκής της κοινότητας.

Διόνυσος, Η Επιστροφή

Βιογραφία, 97΄

Σκηνοθεσία: Σπύρος Τσιφτσής

Η συναρπαστική 35ετής πορεία του Θεόδωρου Τερζόπουλου, από το Μακρύγιαλο Πιερίας ως το πάνθεον της παγκόσμιας καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, μέσα από σπάνιο αρχειακό κινηματογραφημένο υλικό, με οδηγό κι αφηγητή τον ίδιο τον Θεόδωρο Τερζόπουλο.