Ήταν Δεκέμβριος του 1973 όταν μία από τις πιο τρομακτικές ταινίες όλων των εποχών προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους, προκαλώντας, στην κυριολεξία, ρίγη τρόμου στους θεατές αλλά και αντιδράσεις στην εκκλησία. Ο Εξορκιστής, έκτοτε, παραμένει μια κλασική ταινία τρόμου, την οποία όσες φορές κι αν την δει κανείς, σίγουρα θα τρομοκρατηθεί. Πόσα, όμως, γνωρίζετε για την βραβευμένη με δύο Όσκαρ ταινία, η οποία για περισσότερα από 40 χρόνια -μέχρι το 2017 πιο συγκεκριμένα που εκθρονίστηκε από την ταινία Το Αυτό- ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες και εμπορικές κινηματογραφικές παραγωγές;

Ο Εξορκιστής

Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία

Το μυθιστόρημα του William Peter Blatty βασίζεται στον πραγματικό εξορκισμό του 1949 ενός νεαρού αγοριού, γνωστού με το ψευδώνυμο Roland Doe. Η ιστορία έγινε εθνική είδηση και τράβηξε το ενδιαφέρον του Blatty, ο οποίος ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown εκείνη την εποχή.

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον απειλούσε με σύλληψη οποιονδήποτε πουλούσε εισιτήριο της ταινίας σε ανήλικους

Η Ουάσιγκτον, D.C. ήταν μια περιοχή τα παιδιά και οι έφηβοι της οποίας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να δουν τον Εξορκιστή -εν μέρει επειδή είχε γυριστεί στην περιοχή και ήταν ενθουσιασμένοι που έβλεπαν τις γειτονιές τους στη μεγάλη οθόνη. Αλλά η τοπική αστυνομία ενήργησε γρήγορα για να απαγορεύσει σε ανήλικους θεατές να εισέλθουν στις κινηματογραφικές αίθουσες όπου προβαλλόταν η ταινία, ανεξάρτητα από το αν συνοδεύονταν από ενήλικα, αναφέρει το mentalfloss.com.

Ο Εξορκιστής

Το όνομα του δαίμονα είναι Παζούζου

Αν και δεν αναφέρεται ποτέ στην ταινία, ο δαίμονας που κυριεύει την Regan MacNeil έχει ένα όνομα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το Παζούζου (Pazuzu), το οποίο προέρχεται από το όνομα του βασιλιά των δαιμόνων στην ασσυριακή και βαβυλωνιακή μυθολογία.

Κάπνισμα, ωμά αβγά και ουίσκι ήταν το κλειδί για τον ηθοποιό που έκανε τη φωνή του δαίμονα

Το να ακούγεσαι σαν δαίμονας έχει τα αρνητικά του. Στην περίπτωση του McCambridge, πίστευε ότι το συνεχές κάπνισμα και η δίαιτα με ωμά αυγά και ουίσκι ήταν το κλειδί για μια εξαιρετική φωνητική απόδοση.

Ο Εξορκιστής

Ο Εξορκιστής ήταν η πρώτη ταινία τρόμου που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Εικόνας

Το είδος τρόμου δεν έχει αγαπηθεί ποτέ από την Ακαδημία, αναφέρει το mentalfloss.com. Αν και φαίνεται να υπάρχει ακόμα μια προκατάληψη ενάντια στο εν λόγω είδος ταινιών, ο Εξορκιστής κέρδισε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ το 1974, συμπεριλαμβανομένου του Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Λίντα Μπλερ, η οποία ήταν μόλις 15 ετών τότε. Δυστυχώς, η υποψηφιότητα της εφήβου αντιμετώπισε πολλές διαμάχες καθώς οι πληροφορίες για τη συμβολή του McCambridge στον ρόλο διαδόθηκε.

Η μητέρα της Λίντα Μπλερ λάτρεψε το σενάριο και έστειλε την κόρη της στην οντισιόν

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο μάνατζερ της Λίντα Μπλερ δεν την σκέφτηκε ποτέ για τον ρόλο, αν και έστειλε στους παραγωγούς περισσότερες από δώδεκα άλλες νεαρές ηθοποιούς να τις εξετάσουν. Ήταν η μητέρα της Μπλερ που την έφερε στην προσοχή του τμήματος casting του στούντιο και του σκηνοθέτη Friedkin.

Ο Μάρλον Μπράντο ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του ιερέα

Ήταν ο Friedkin που άσκησε βέτο σε αυτήν την απόφαση, πιστεύοντας ότι οποιαδήποτε ταινία με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο θα γινόταν αμέσως «ταινία του Μπράντο», κάτι που θα μείωνε την ιστορία. Ο ρόλος τελικά πήγε στον Max von Sydow.

Η πιο εμβληματική εικόνα του Εξορκιστή βασίζεται σε μια σειρά πινάκων του Ρενέ Μαγκρίτ

Η πιο εμβληματική εικόνα του Εξορκιστή -αυτή που θα χρησίμευε τελικά ως αφίσα για την ταινία- είναι η στιγμή που ο πατέρας Merrin φτάνει στην κατοικία της MacNeil και, φωτισμένος από μια λάμπα του δρόμου, κοιτάζει ψηλά στο σπίτι. Αυτή η εικόνα είναι εμπνευσμένη από τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ «Empire of Light».