Το πιο πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Netflix έκανε την επιστροφή του. Ο λόγος φυσικά για το Tiger King που όταν έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2020 έκανε το κοινό να παραμιλά για την παράνοια που επικρατεί ανάμεσα στην κοινότητα όσων έχουν πάρκα με εξωτικά ζώα.

Η ιστορία του Joe Exotic φαινόταν να έχει κλείσει ωστόσο βρισκόμαστε στην Αμερική όπου όλα είναι πιθανά και η συγκεκριμένη σειρά θα μπορούσε να λέγεται και «Πράγματα που συμβαίνουν μόνο στην Αμερική».

Ακολουθούν spoilers

Η 2η σεζόν του Tiger King λοιπόν εξετάζει άλλα πράγματα με τον Joe να βρίσκεται πλέον στην φυλακή μπορούμε να πούμε πως δεν είναι το επίκεντρο της ιστορίας αλλά πάντα είναι «παρόν» και ως άλλος κριτής πλέον σχολιάζει καταστάσεις που συμβαίνουν στον έξω κόσμο.

Τα 5 νέα επεισόδια κάνουν μια σούμα γύρω από όσα εξετάσαμε στην 1η season δίνοντας μας περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για τον πανικό που δημιούργησε αυτό το ντοκιμαντέρ και πως κατέληξε ο Joe από ψυχακιας να φαίνεται ήρωας στα μάτια κάποιων ανθρώπων που μάλιστα ζητούσαν να λάβει άφεση από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Εντάξει δεν θα ήταν απίθανο αλλά δεν έγινε.

Η 2η σεζόν λοιπόν εστιάζει σε αυτό και αργότερα πιάνει τους υπόλοιπους τρελούς γατοφιλους που ακόμα για κάποιον λόγο κυκλοφορούν ελεύθεροι. Σημείο αναφοράς της σειράς για την 1η σεζόν ήταν η εξαφάνιση του Don Lewis και όλα έδειχναν πως η σύζυγος του, Carole Baskin αν δεν είναι ενοχή τότε σίγουρα γνωρίζει πράγματα σχετικά με την υπόθεση.

Η 2η σεζόν όμως ρίχνει φως στο ποιός πραγματικά ήταν ο Don και όταν δείτε πιο ολοκληρωμένα την εικόνα του δεν είμαι σίγουρος πως θα συνεχίζεται να νιώθετε άσχημα για την κατάληξη του όποια και αν είναι αυτή. Μεγάλο θύμα της υπόθεσης είναι τα παιδιά του που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να μάθουν την αλήθεια και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από δικηγόρους, δημοσιογράφους ακόμη και δήθεν μέντιουμ που προσπαθούν να λύσουν την ιστορία. Γίνεται επίσης μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η Carole ως αθώα και εδώ να πω πως το Netflix δεν έπαιξε καλά με την 1η σεζόν καθώς απέκρυψε σημαντικά στοιχεία που ίσως δίνουν κάποια ελαφρυντικά στην ίδια. Σε μια τέτοια υπόθεση τίποτα δεν είναι σίγουρο και με τις έντονες αντιδράσεις του κοινού καλό θα ήταν να μην παίζουμε.

Ένα άλλο σημείο εστίασης για τα νέα επεισόδια είναι τι συμβαίνει πλέον με τον Jeff Lowe που φαίνεται για την δική του ατζέντα να έστησε ολόκληρη πλεκτάνη πίσω από την πλάτη του Joe. Είναι τραγικό πως αυτοί οι άνθρωποι αλλάζουν συμμαχίες, φιλίες αλλά και τον ίδιο τους τον χαρακτήρα προκειμένου να βρεθούν για λίγο ακόμα στην δημοσιότητα. Ακόμη πιο τραγικό όμως είναι που δεν είναι όλοι φυλακή και ενώ έχουν κάνει τόσα εγκλήματα κυκλοφορούν ελεύθεροι ως ανώτεροι των νόμων και της δικαιοσύνης. Μέχρι και ο Joe που είναι φυλακή πιστεύει πως είναι θέμα χρόνου μέχρι να ελευθερωθεί και δεν θα μου έκανε και τόση εντύπωση με την έκταση που έχει πάρει το θέμα. Άλλωστε όπως όλα δείχνουν στο τέλος της σεζόν οι άνθρωποι που τον έβαλαν μέσα πλέον προσπαθούν να τον βγάλουν έξω. Θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης και η παρουσίαση της σε μια πιθανή 3η σεζόν.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Η 2η σεζόν του Tiger King θα μπορούσε να είναι ένα επεισόδιο από το Unsolved Mysteries καθώς περισσότερο ερευνά πράγματα που ήδη ξέραμε παρά παρουσιάζει κάτι καινούργιο. Σίγουρα δεν είναι κακό απλώς λίγο περιττή σαν σεζόν. Όπως δείχνει και η ίδια η σειρά ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία όπου ο καθένας θα έκανε ότι διποτε για τα λεφτά οπότε η επιτυχία της 1ης σεζόν έφερε την 2η. Το κενό στο σύστημα δικαιοσύνης της Αμερικής είναι ξεκάθαρο και το δυσάρεστο είναι ότι οι άρρωστοι άνθρωποι που προβάλλονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ επωφελούνται από αυτό εις βάρος των ζώων.

Η φυλάκιση του Joe δεν έλυσε τίποτα καθώς τα ζώα έπεσαν σε άλλα λάθος χέρια απλά ένας τρελός λιγότερος κυκλοφορεί ελεύθερος. Είχα χαρακτηρίσει την 1η σεζόν ως κοινωνικό πείραμα και όντως φαίνεται πως για κάτι τέτοιο μιλάμε για με αυτήν την σειρά. Καθώς ξεκάθαρα παρουσιάστηκε το πώς η γνώμη του κοινού λειτούργησε θετικά ας πούμε για τον Joe και αρνητικά για την Carole. Βέβαια όταν βλέπεις ότι μια σειρά έχει τόσο αντίκτυπο στο κοινό και ως μέσο μπορείς να επηρεάσεις τόσο εύκολα την κοινή γνώμη τότε πιστεύω πως αυτό το ντοκιμαντέρ θα έπρεπε να εστιάζει παραπάνω σε κάποια μηνύματα που πρέπει να περαστούν και όχι στο πως να είσαι κάθαρμα με λεφτά.

Το γεγονός ότι η κακοποίηση των ζώων είναι βασικό κομμάτι της σειράς αλλά υποσυνείδητα σου περνάει ως αυτονόητο είναι κάπως απαράδεκτο και σίγουρα δεν φταίει ο θεατής σε αυτό γιατί προφανώς όταν βλέπεις πέντε τρελούς να βγάζουν εκατομμύρια καταπατώντας τον έναν νόμο μετά τον άλλο κάπου χάνεσαι σε αυτήν την παρανοϊκή κοινότητα που ακολουθείς.

Συνοψίζοντας να πούμε πως οι μόνοι αθώοι σε αυτήν την σειρά είναι τα ζώα όλοι οι άλλοι θέλουν ειδική πτέρυγα δίπλα από το κελί του Joe. Οπότε χρειαζόμασταν αυτήν την σεζόν; Η απάντηση είναι όχι, ωστόσο ήταν καλό που μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για κάποια πράγματα που ίσως θα έπρεπε να είχαν ειπωθεί στην 1η σεζόν. Η υπόθεση του Joe δεν έχει κλείσει και με τα νέα δεδομένα η συνέχεια της ιστορίας δεν είναι καθόλου απίθανη. Αναμένεται να δούμε μέχρι που θα φτάσει αυτή η παράνοια.