Πριν ξεσπάσουν ξανά οι εχθροπραξίες με το Ισραήλ τον Μάιο, το σπίτι του Παλαιστίνιου βιολονίστα Khader El-Bayed πλημμύριζε από μαθητές – έως και δώδεκα ή περισσότερους την ημέρα -, στους οποίους προσέφερε μια σπάνια ευκαιρία να μάθουν ένα μουσικό όργανο.

Αλλά τώρα, με την οικονομική ύφεση που ήρθε ως συνοδεία και συνέπεια των μαχών, λιγότεροι από τους μισούς σε ημερήσιο αριθμό σπουδαστές επισκέπτονται το στούντιο που έχει στήσει στο σπίτι του στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ που δημιουργήθηκε το 1948, με βάση τη γραμμή εκεχειρίας του Πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου και έχει πληθυσμό δύο εκατομμύρια ανθρώπους έχει μόνο μία μουσική ακαδημία, καθιστώντας την διδασκαλία του Bayed ακόμη πιο πολύτιμη – κάτι που ο ανιψιός του Hussam Bayed, που μαθαίνει ντραμς, ξέρει να εκτιμά.

«Όταν παίζεις νιώθεις ευτυχία και χαρά και αδειάζεις την κακή ενέργεια μέσα σου», είπε ο 19χρονος στο Reuters.

Ως μουσικός στα εξήντα του, ο Khader Al-Bayed έχει δει επίσης πώς η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί ως όργανο ψυχικής ανάτασης.

«Ανακάλυψα το μουσικό μου ταλέντο όταν ήμουν μικρός» δήλωσε και πρόσθεσε: «Πάλεψα να βρω κάποιον που θα μπορούσε να με διδάξει και να βελτιώσει το ταλέντο μου υπό το πρίσμα της περιθωριοποίησης του ενδιαφέροντος για την τέχνη στη Γάζα».

Τώρα, ένα από τα δωμάτια του σπιτιού του έχει μετατραπεί σε αίθουσα μουσικής, γεμάτη με λαούτα, βιολιά, φλάουτα, τύμπανα και άλλα όργανα

«Παίζαμε σε γάμους και τους μετατρέπαμε σε εθνικά πανηγύρια, για να ανυψώσουμε το ηθικό των ανθρώπων και να αυξήσουμε την αγάπη τους για το έθνος τους», θυμάται ο Khader.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες των μαθητών του ο Khader Al-Bayed δεν πτοείται, συνεχίζει τον σκοπό και το έργο του και επιμένει να διατηρεί την τεράστια καλλιτεχνική του εμπειρία μεταδίδοντάς την στις επόμενες γενιές. Οι φοιτητές του δε, από την πλευρά τους πιστεύουν ότι μέσω αυτού του μουσικού ινστιτούτου του θα αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση.