Γεμάτη με ενδιαφέρουσες προτάσεις η νέα κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα. Η Marvel επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια πολλά υποσχόμενη νέα ταινία, το πολυαναμενόμενο «Eternals», με την σκηνοθετική ματιά της βραβευμένης με Όσκαρ, Κλόι Τζάο, για το εμβληματικό «Nomaland», την ώρα που ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ καλεί σε ένα απαράμιλλο κινηματογραφικό ταξίδι στο «Ερμιτάζ», ένα από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου.

Eternals

Περιπέτεια φαντασίας, 157΄

Σκηνοθεσία: Chloé Zhao

Πρωταγωνιστούν: Richard Madden, Angelina Jolie, Don Lee, Kumail Nanjiani, Lauren Ridloff, Gemma Chan, Salma Hayek, Lia McHugh, Brian Tyree Henry , Barry Keoghan, Kit Harington

Μία ομάδα αθάνατων εξωγήινων έχουν προφυλάξει τη Γη από τις απαρχές της ανθρωπότητας. Όταν κάποια μοχθηρά τέρατα, για αιώνες χαμένα, επιστρέφουν μυστηριωδώς, οι Eternals, που μέχρι τώρα ζουν κρυμμένοι ανάμεσα στους ανθρώπους, ενώνουν τις δυνάμεις τους και βγαίνουν στο προσκήνιο για να σώσουν την ανθρωπότητα.

Red Notice

Κωμωδία δράσης, 104΄

Σκηνοθεσία: Ρόσον Μάρσαλ Θάρμπερ

Πρωταγωνιστούν: Ντουέιν Τζόνσον, Ράιαν Ρέινολντς, Γκαλ Γκαντότ

Η ταινία ακολουθεί τον Τζον Χάρτλι, ο οποίος αναλαμβάνει για λογαριασμό της Ιντερπόλ να συλλάβει τους πιο περιζήτητους ληστές τέχνης. Η καταδίωξη τον βρίσκει στη μέση μιας επικίνδυνης ληστείας, όπου αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν επίδοξο απατεώνα, τον Νόλαν Μπουθ με στόχο να πιάσουν την πιο περιζήτητη ληστή έργων τέχνης, με το όνομα «The Bishop». Η υπέρτατη αυτή περιπέτεια ταξιδεύει τους τρεις πρωταγωνιστές σε όλο τον κόσμο: σε πίστα χορού, παγιδευμένους σε μια απομονωμένη φυλακή, μέσα στη ζούγκλα, και ακόμα χειρότερα… τους αναγκάζει να είναι διαρκώς ο ένας μαζί με τον άλλον!

Το Βιβλίο της Εικόνας (Le Livre d’image)

Σινεφίλ, 84΄

Σκηνοθεσία:  Ζαν-Λικ Γκοντάρ

H ταινία, είναι ένα κινηματογραφικό δοκίμιο, μια παραβολή που προκύπτει μέσα από τη μείξη μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης με τον τρόπο του 88χρονου (τότε) δημιουργού ο οποίος συνδυάζει αποσπάσματα από δεκάδες ταινίες (απ’ το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τα «Σαγόνια του Καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ), κείμενα, φωτογραφίες, έργα τέχνης, δελτία ειδήσεων, «πειραγμένες» εικόνες, ήχους που διακόπτονται απότομα και άλλα υλικά, «παίζοντας» μοναδικά με τα εργαλεία της μονταζιέρας. Ανένταχτη σε οποιοδήποτε συμβατικό κινηματογραφικό είδος, η ταινία του Γκοντάρ, αποτελεί ένα σχόλιο για τη Μέση Ανατολή και την καταδυνάστευση του Αραβικού Κόσμου από τη Δύση– αλλά όχι μόνο. 

Ερμιτάζ: Η Δύναμη της Τέχνης (Hermitage: The Power of Art)

Ντοκιμαντέρ, 90΄

Σκηνοθεσία: Μισέλε Μάλι

Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο

168 χρόνια λειτουργίας. 3 εκατομμύρια έργα τέχνης σε πάνω από 66 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. 4,2 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Καλώς ήλθατε σε ένα από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου, το «Ερμιτάζ», και ένα απαράμιλλο κινηματογραφικό ταξίδι στην τέχνη, τη λογοτεχνία, τη μουσική και την ποίηση, με ξεναγό τον αγαπημένο Τόνι Σερβίλο.

Το Ταξίδι (Charter)

Δράμα, 94΄

Σκηνοθεσία: Αμάντα Κέρνελ

Πρωταγωνιστούν: Ανε Νταλ Τορπ, Σβέριρ Γκούντασον, Εβα Μελάντερ

Η Άλις δεν έχει τα δυο της παιδιά εδώ και μήνες. Μετά από τη πρόσφατη δύσκολη διαδικασία διαζυγίου, ο πρώην σύζυγός της τα κρατάει μακριά της, στoν βορρά της Σουηδίας, όσο αναμένεται η τελική δικαστική απόφαση για την κηδεμονία τους. Ο 8χρονος γιος της φαίνεται να αποζητά τη μητέρα του, ενώ η 14χρονη κόρη της μοιάζει να θέλει να την κάνει πέρα. Όταν, όμως, ο γιος της τής τηλεφωνεί μέσα στη νύχτα κλαίγοντας γοερά, η Άλις δε μπορεί να περιμένει άλλο.

Σε μια τελευταία, απέλπιδα προσπάθεια, για οικογενειακή επανασύνδεση, βλέπει τις ελπίδες της να συντρίβονται. Τώρα μόνο ένα μονοπάτι παραμένει ανοιχτό για εκείνη: παρά το γεγονός ότι νομικά δεν τα δικαιούται, και χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών της, η Άλις παίρνει τα, κάπως απρόθυμα, παιδιά και βρίσκει καταφύγιο σε ένα θέρετρο στα Κανάρια Νησιά.

Όταν η αντίστροφη μέτρηση για εκείνη έχει ξεκινήσει, η Άλις κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των παιδιών της, ενώ ξέρει ότι αν την ανακαλύψουν, κινδυνεύει να τα χάσει για πάντα. Όμως, κάνει ό,τι κάνει για εκείνη ή τα παιδιά της; Είναι το μητρικό ένστικτο που μιλάει ή απλώς αισθάνεται ότι πρέπει να δείξει ότι νοιάζεται;

Συνέβη στο Σόχο (Last Night in Soho)

Ψυχολογικό, δραματικό θρίλερ, 116΄

Σκηνοθεσία: Έντγκαρ Ράιτ

Πρωταγωνιστούν: Τομασίν ΜακΚένζι, Ανια Τέιλορ-Τζόι, Ματ Σμιθ, Νταϊάνα Ριγκ, Τέρενς Σταμπ

Μια νεαρή κοπέλα που έχει πάθος με το σχέδιο μόδας αποκτά μυστηριωδώς την ικανότητα να ταξιδέψει στο χρόνο και να βρεθεί στην καρδιά της δεκαετίας του 1960, στο συναρπαστικό Λονδίνο. Εκεί, συναντά ένα απρόσμενο είδωλο με το οποίο θα πάθει εμμονή και θα αποτελέσει το σκοτεινό αντικείμενο του θαυμασμού της: μια εκθαμβωτικά γοητευτική και φιλόδοξη pop τραγουδίστρια που κάνει τα πρώτα της βήματα στα καταγώγια του περιβόητου «swinging London». Όμως, το υποσχόμενο Λονδίνο της δεκαετίας του ‘60 θα αποδειχθεί ότι δεν είναι ο παράδεισος που φαίνεται με την πρώτη ματιά και ο ψυχικός κόσμος της ηρωίδας θα αρχίσει να καταρρέει με συνταρακτικές συνέπειες.

Ο Τσαρλατάνος (Charlatan)

Δραματική, 118΄

Σκηνοθεσία: Ανιέσκα Χόλαντ

Πρωταγωνιστούν: Ιβάν Τρόγιαν, Γιόσεφ Τρόγιαν, Γιουράζ Λοζ

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του τσέχου θεραπευτή Jan Mikolášek που αφιέρωσε τη ζωή του στη θεραπεία ασθενειών με τη χρήση φαρμακευτικών φυτών, και κατά τη διάρκεια του πολέμου και των αναταραχών του 20ού αιώνα κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στο κάλεσμα της ζωής του και της συνείδησής του.

Πίτερ Ράμπιτ- Ο Λαγός το ‘Σκασε (Peter Rabbit 2: The Runaway)

Animation, 93΄

Σκηνοθεσία: Will Gluck

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Φάνης Μουρατίδης, ζίνη Παπαδοπούλου,Δημήτρης Σάρλος, Χρήστος Θάνος, Μελίνα Κατσακούλη, Χρήστος Συριώτης, Στεφανία Λυμπερακάκη, Μαριάνθη Σοντάκη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Άντρια Ράπτη, Τάνια Παλαιολόγου, Αργύρης Κανδύλης ,Πέτρος Δαμουλής, Φοίβος Ριμένας, Θανάσης Κουρλαμπάς, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Θάνος Συριώτης, Κατερίνα Μάντζιου, Κώστας Τερζάκης, Χρύσα Διαμαντοπούλου

Ο αξιαγάπητος κατεργάρης είναι πάλι κοντά μας. Η Μπι, ο Τόμας, ο Πίτερ και οι αδελφές του έχουν φτιάξει μια μικρή οικογένεια, αλλά ο Πίτερ δεν μπορεί να αποποιηθεί την άτακτη φύση του. Μακριά από τον κήπο, ο Πίτερ παρασύρεται σε έναν κόσμο που οι σκανταλιές χαίρουν εκτίμησης, αλλά όταν η οικογένειά του ρισκάρει τα πάντα για να τον βρει, πρέπει να επιλέξει τι είδους λαγός θέλει να είναι.