Τηρήστε τις παραδόσεις και υποδεχθείτε τη Σαρακοστή με μεζέδες, ολόφρεσκα θαλασσινά, τσίπουρο, ουζάκι ή καλό κρασί, φίλους, και θέα -γιατί όχι- στη θάλασσα.

Με την ψαροφαγία να έχει την τιμητική της, λοιπόν, για τις επόμενες ημέρες, η ομάδα του GreekGuide.com κινητοποιήθηκε να συγκεντρώσει τα 15 αγαπημένα της μέρη, όπου θα την απολαύσετε στο μεγαλείο της. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε την καλή παρέα.

Ψάριστον


Σε μία από τις πιο φημισμένες ψαροταβέρνες της Αθήνας -χαρακτηριστικό της η «εναλλακτική» φιλοσοφία της- μία μεγάλη γκάμα μεζέδων βρίσκεται στη διάθεσή σας για να ξεκινήσετε γευστικά την Σαρακοστή. Στο Ψάριστον, στο Νέο Ηράκλειο, πρωταγωνιστές του μενού είναι οι μεζέδες με βάση τα θαλασσινά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο γαύρος μαρινάτος, η τονοσαλάτα με τόνο Αλοννήσου, η χταποδοσαλάτα με λιαστή ντομάτα και κάπαρη, το γαριδάκι Συμιακό, τα καπνιστά μύδια Θεσσαλονίκης καθώς και τα πολύ ιδιαίτερα αλίπαστα.

Info
Καθημερινά: 13.00-01.00
Τιμή: από 25-35 ευρώ/άτομο
Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο
Τηλ. 210 2850746
[email protected]
www.psariston.gr

Μαργαρώ


Με τρία μόλις πιάτα στον κατάλογό της, κι όμως η Μαργαρώ στην Πειραϊκή αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις των ψαριών και των θαλασσινών. Τηγανητά μπαρμπούνια (ενίοτε κουτσομούρες ή κάποιο άλλο φρέσκο ψάρι εποχής), γαρίδες και χωριάτικη οι επιλογές σας, για μία απλή αλλά άκρως γευστική σαρακοστιανή εμπειρία. Θα συνοδεύσετε με χύμα κρασί λευκό, δεν έχετε και άλλη επιλογή (χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί «ανασταλτικό παράγοντα» μιας και είναι περίφημο).

Info
Δευτέρα- Σάββατο : 12.00-00.00, Κυριακή 12.00-17.00
Τιμές: από 20 ευρώ/άτομο
Λεωφόρος Χατζηκυριάκου 126
Τηλ. 210 4514226

Άργουρα


Με 20 χρόνια εμπειρίας στο χώρο, ο σεφ και ιδιοκτήτης (είναι ο άνθρωπος που θα σας πάρει παραγγελία) της ψαροταβέρνας Άργουρα στις Τζιτζιφιές, Νίκος Μιχαήλ, φρόντισε για τη δημιουργία ενός λιτού και προσεγμένου χώρου με προτάσεις που αφήνουν την καλύτερη γεύση. Αγνά προϊόντα από την Εύβοια (γενέτειρα του σεφ) αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, μετατρέπονται σε «χρυσάφι» στα χέρια του σεφ, ο οποίος δημιουργεί εμπνευσμένα πιάτα με βάση κυρίως το ψάρι.

Την Καθαρά Δευτέρα η ταβέρνα θα λειτουργήσει από τις 13.30-18.00.

Info
Δευτέρα-Παρασκευή: 19.30-23.30, Σάββατο: 13.30-17.30 & 19.30-23.30, Κυριακή: 13.30-18.00
Τιμή: 20 ευρώ/άτομο
Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, Καλλιθέα
Τηλ. 217 7173200
https://www.facebook.com/pages/Άργουρα

Ο Ψαράς


Συνδυάστε την έναρξη της Σαρακοστής με μία εξόρμηση στον ιστορικό δήμο του Μαραθώνα. Στην παραλία του θα συναντήσετε μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της περιοχής, τον Ψαρά. Έχοντας γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο από το 1950 θα σας κάνει να… γλείφετε τα δάχτυλά σας με τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά καθώς και με τους ποικίλους ουζομεζέδες που σερβίρει δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σφυρίδες, μπακαλιάρος και φαγκρί είναι κάποιες από τις best seller επιλογές.

Info
Καθημερινά: από τις 12.00
Τιμές: από 12 ευρώ/άτομο (μεζέδες), από 20 ευρώ/άτομο (ψάρι)
Ποσειδώνος 3, Παραλία Μαραθώνα
Τηλ. 22940 55237
www.opsaras.gr

Παπαϊωάννου


Ο πασίγνωστος Παπαϊωάννου, από τις πιο φημισμένες ψαροταβέρνες της Αθήνας -Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν την «τροπαιοθήκη» του- σας υποδέχεται στο Μικρολίμανο καλώντας σας να επιδοθείτε σε γευστική ψαροφαγία με θέα στο Σαρωνικό. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των δημιουργικών πιάτων από τον σεφ Γιώργο Παπαϊωάννου μυρίζουν αλάτι και ιώδιο, αφού προέρχονται κατευθείαν από τα δίχτυα των ψαράδων με τους οποίους συνεργάζεται χρόνια τώρα.

Info
Καθημερινά: από τις 12.00
Τιμή: από 30 ευρώ/άτομο
Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, Πειραιάς
Τηλ. 210 4225059

Σαρδελάκι


Ο κατάλογός του έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στους θαλασσινούς μεζέδες, για τους οποίους άλλωστε είναι και γνωστό. Σήμα κατατεθέν του η ψητή σαρδέλα (αναμενόμενο αν το συνδυάσει κανείς και με το όνομά του), ενώ αξιόλογα συνοδευτικά η αγιορείτκη μελιτζανοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα και οι φρέσκες τηγανιτές πατάτες. Απλό περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές, αποτέλεσμα του ότι η έμφαση δίνεται κυρίως στην ποιότητα της κουζίνας. Στα συν του οι αγνές πρώτες ύλες και οι καλές τιμές.

Info
Καθημερινά: 12.00-01.00
Τιμή: από 15-20 ευρώ/ άτομο (με κρασί/τσίπουρο)
Φοίβης 15, Γλυφάδα
Τηλ. 211 4021195
www.facebook.com/pages/Σαρδελάκι

Άι Νικόλας


Στο αστικό τοπίο της λεωφόρου Συγγρού, ξεχωρίζει το εστιατόριο Άι Νικόλας, αποτελώντας στάση για υψηλού γαστρονομικού επιπέδου ψαροφαγία. Σημείο αναφοράς του είναι τα ολόφρεσκα ψάρια, τα οποία με τη μαεστρία του Ιταλού σεφ Pino Saccheri μετατρέπονται σε μοναδικές γαστριμαργικές εμπειρίες. Από τα best seller πιάτα του τα σπαγγέτι με φρέσκο μπαρμπούνι, φινόκιο, κουκουνάρι και κρόκο Κοζάνης, η παέγια του σεφ με ιωδιούχα θαλασσινά, τα σπιτικά ραβιόλι με κακάο και σφυρίδα.

Info
Καθημερινά: 13.00-01.00
Τιμή: από 25-35 ευρώ/άτομο
Λεωφόρος Συγγρού 156, Αθήνα
Τηλ. 210 9232918
www.ainikolas.com
www.facebook.com/pages/Ai-Nikolas-Fish-Restaurant

Ψαράκια και Θαλασσινά


Με θέα στη θάλασσα και τη μυρωδιά του ιωδίου στο τραπέζι σας, δοκιμάστε τους γευστικούς μεζέδες που ετοιμάζονται καθημερινά με ολόφρεσκα ψάρια στην κουζίνα του μεζεδοπωλείου Ψαράκια & Θαλασσινά στη Βάρκιζα. Από τις προτάσεις του καταλόγου, δοκιμάστε κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, μύδια πικάντικα με ούζο και ντομάτα, γαριδομακαρονάδα και ό,τι άλλο αναγράφεται στο μαυροπίνακα, ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά, αναλόγως την εποχή και την ψαριά. Καιρού επιτρέποντος, επιλέξτε κάποιο από τα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο.

Info
Καθημερινά: 13.00-00.00, έως 01.00 (καλοκαίρι)
Τιμές: από 15 ευρώ/άτομο (με ποτό)
Λεωφόρος Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα
Τηλ. 210 9654138

Ψιψίνα


Η περίφημη Ψιψίνα στο Παλαιό Φάληρο, δεν «βλέπει» θάλασσα, αλλά σερβίρει γευστικότατες δημιουργίες με βάση τους το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά. Αδιαμφισβήτητο ατού της η βιτρίνα με τα ψάρια απ’ όπου μπορείτε να επιλέξετε αυτό της αρεσκείας σας και να το απολαύσετε ψητό στα κάρβουνα ή το αλάτι (μια πατέντα της ταβέρνας που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας). Συνοδέψτε με σπιτική ταραμοσαλάτα, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης.

Info
Τρίτη-Παρασκευή: 18.00-01.00, Σάββατο-Κυριακή: 14.00-01.00
Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο
Τηλ. 210 9819072
www.facebook.com/pages/Ψαροταβέρνα-Ψιψίνα-Κυρ-Αρίστος

Δουράμπεης


Με ιστορία που ξεκινά από το 1932 και ξακουστό όνομα στην πόλη του Πειραιά, ο Δουράμπεης αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλων όσοι αναζητούν το εξαιρετικής ποιότητας ψάρι ή τα ολόφρεσκα όστρακα και μαλάκια, μαγειρεμένα με μαεστρική δεξιοτεχνία. Δημιουργικά και χωρίς περιττές φανφάρες, άλλωστε εδώ η πρώτη ύλη δεν χρειάζεται επισκίαση, τα πιάτα του Δουράμπεη μυρίζουν θάλασσα. Συνοδευόμενα από προσεγμένες οινικές επιλογές ελληνικών αμπελώνων, συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης εμπειρίας.

Info
Καθημερινά: 12.00-01.00
Τιμή: από 30-35 ευρώ/άτομο
Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς
Τηλ. 210 4122092

Καστελόριζο


Έχοντας ως γνώμονα την παράδοση στο φρέσκο ψάρι, την ποιότητα στις πρώτες ύλες και τα προσεγμένα πιάτα, το εστιατόριο Καστελόριζο στη Βάρκιζα αποτελεί εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια μοναδικό προορισμό για γευστικές εμπειρίες με μεσογειακά πιάτα και ανανεωμένες προτάσεις που μυρίζουν θάλασσα. Οι υπέροχες νησιωτικές συνταγές που θα δοκιμάσετε βασίζονται στα φρέσκα και διαλεγμένα με ιδιαίτερη προσοχή θαλασσινά και ψάρια και θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες. Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο Όμιλος Καστελόριζο θεωρείται πρωτοπόρος στην ποιότητα του ψαριού, καθώς έχει συνάψει αποκλειστικές συνεργασίες με αλιείς από όλη την Ελλάδα.

Info
Καθημερινά: 12.00-01.00
Τιμή: 25-45 ευρώ /άτομο, set menus: από 16 ευρώ/άτομο
Λεωφόρος Ποσειδώνος, Λιμανάκια, Βάρκιζα
Τηλ. 210 9655022
[email protected]
www.kastelorizo.com.gr

Βαρούλκο


Το διάσημο Βαρούλκο, με το βραβείο Michelin να το κατατάσσει στα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, σας υποδέχεται στο Μικρολίμανο, στην αρχική τοποθεσία του, όπου θα απολαύσετε τις φημισμένες ποιοτικές, γευστικές δημιουργίες του σεφ Λευτέρη Λαζάρου. Με διαφορετικό μενού για μεσημέρι και βράδυ, η μόνη διαφοροποίηση από το εστιατόριο στον Κεραμεικό που όλοι γνωρίζαμε, είναι το ότι έχει απλοποιηθεί το μεσημεριανό μενού και έχει διαμορφωθεί με μια value for money φιλοσοφία. Μύδια αχνιστά με λαδολέμονο, κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό, γαρίδες με ντοματίνια, φέτα, ούζο και βασιλικό, κριθαράκι με καραβίδα ή γαρίδα με λημνιό κρασί, μπούκοβο και παρμεζάνα σας βάζουν σε πειρασμό το μεσημέρι. Το βράδυ τη σκυτάλη παίρνουν μαριναρισμένο λαυράκι με σταμναγκάθι, καλαμάρι με pesto βασιλικού σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας, ψητή σουπιά με καραμελωμένη φακή και σάλτσα πορτοκάλι, ριζότο με μάνγκο και γαρίδα, φέτα ψάρι (σφυρίδα, φαγκρί, συναγρίδα) μαγειρεμένη σε κενό αέρος με baby λαχανικά και καραμελωμένη σάλτσα καραβίδας.

Info
Καθημερινά: 13.00-17.00 & 20.00-00.00
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς
Τηλ. 210 5228400
[email protected]
http://varoulko.gr

Καπετάνιος


Στην περιοχή Ρετσίνα, στον Πειραιά η ψαροταβέρνα Καπετάνιος, στεγασμένη σε ένα πέτρινο σπίτι με ωραία αυλή, σερβίρει φρέσκα ψάρια (αναλόγως την ψαριά από Πάρο, Ρόδο) σε άκρως οικονομικές τιμές, για την προσεγμένη ποιότητά τους. Μεταξύ άλλων, δοκιμάστε μπαρμπούνι τηγανητό (εξωτερικά τραγανό και εσωτερικά ζουμερό), τηγανητά καλαμαράκια (μαλακά και γευστικότατα), ψαροσαλάτα, γαύρο και τσίρο καθώς και πεντανόστιμη ψαρόσουπα (χρειάζεται τηλεφωνική ενημέρωση για το συγκεκριμένο πιάτο). Το περιβάλλον άκρως θαλασσινό και νησιωτικό με δίχτυα, βάρκες και όστρακα ως διακοσμητικές πινελιές.

Info
Δευτέρα- Σάββατο: από τις 19.00, Κυριακή: μόνο μεσημέρι
Τιμή: από 25 ευρώ/άτομο
Τενέδου 4, Πειραιάς
Τηλ. 210 4206539

Το 25αράκι


Από τις πιο σταθερές επιλογές για θαλασσινά στη Γλυφάδα, το 25αράκι σας δίνει μία από τις καλύτερες επιλογές για να υποδεχτείτε τη Σαρακοστή. Άφθονο τσίπουρο (στα φημισμένα φιαλίδια άλλωστε οφείλει και την ονομασία του) και πληθώρα μεζέδων με ψάρι ή θαλασσινά σας βάζουν σε πειρασμό. Γαρίδες σαγανάκι, γαύρος μαρινάτος, ψητό χταπόδι, ψητές σαρδέλες στη σχάρα είναι κάποιες από τις επιλογές σας.

Info
Τρίτη- Κυριακή: από τις 12.00
Τιμή: από 25 ευρώ/άτομο
Αρτέμιδος 3 & Αγ. Ιωάννου, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα
Τηλ. 210 8944112

Ρακί Μεζέ


Το Ρακί Μεζέ (το πρώην Καστελόριζο στην Καλλιθέα) είναι ένα μεζεδοπωλείο που θα αγαπήσουν οι λάτρεις της ψαροφαγίας, για την υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, την ελληνική μουσική και την άφθονη ρακή. Τον ιδανικό συνδυασμό, δηλαδή, για άκρως παρεΐστικες στιγμές με βασικούς άξονες τη γεύση και το κέφι. Εδώ, τα αγνά παραδοσιακά υλικά μεταμορφώνονται σε εκλεκτούς θαλασσομεζέδες, όπως σουβλάκια από τηγανητό χταπόδι, καραμελωμένα κρεμμύδια, σαγανάκια λεμονάτα και κοκκινιστά, καλαμαράκια σκορδάτα κ.ά.

Info
Καθημερινά: 12.00-01.00
Τιμή: από 18-25 ευρώ/άτομο, set menus: από 15 ευρώ/άτομο
Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Καλλιθέα
Τηλ. 210 9429027
www.kastelorizo.com.gr


Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!