Άλλο ένα docuseires που έκανε την εμφάνισή του στο Netflix και έχει καταφέρει να μπει και στο Ελληνικό top 10.

Βέβαια καθόλου άδικα καθώς μπορεί αρκετές σειρές της συνδρομητικής πλατφόρμας να είναι μέτριες, όσον αφορά τα ντοκιμαντέρ και ιδιαίτερα με εγκλήματα, το κάνουν πάρα πολύ καλά.

Αυτή την φορά μιλάμε για το «Sophie: A Murder in West Cork – Σοφί: Φόνος στο Γουέστ Κορκ» όπου μαθαίνουμε για την ιστορία της Γαλλίδας Σοφί που βρέθηκε δολοφονημένη στην Ιρλανδία, και ο φόνος της παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.

Ακολουθούν spoilers

Όλα ξεκινούν το Δεκέμβριο του 1994 και σε μία πολύ μικρή πόλη της Ιρλανδίας, το Γουέστ Κορκ. Πρόκειται για μία πολύ ήσυχη πόλη που στην κυριολεξία ο καθένας κοιτούσε μόνο την δουλειά του, και για τον λόγο αυτό πολλοί ήταν οι ξένοι που πήγαιναν να εγκατασταθούν μόνιμα.

Εκεί αγόρασε και σπίτι η Σοφί, μία Γαλλίδα που αναζητούσε την ηρεμία. Χωρισμένη με έναν γιο και αρκετά ανήσυχο πνεύμα που το τοπίο της Ιρλανδίας ήταν το ιδανικό για αυτήν να εμπνέεται και να ηρεμεί όποτε το επισκεπτόταν. Δυστυχώς όμως για αυτήν το Δεκέμβριο του 1994 θα είναι και η τελευταία φορά που θα βρεθεί εκεί καθώς θα βρεθεί άγρια δολοφονημένη σε μικρή απόσταση από το σπίτι της.

Περαστικός βρίσκει το πτώμα της το πρωί και ενημερώνει τις αρχές, συγκλονίζοντας όλη την χώρα και πιο πολύ την τοπική κοινωνία. καθώς δεν είχε ξαναγίνει ποτέ έγκλημα στην περιοχή τους. Στο σημείο πηγαίνει από τους πρώτους και ο τοπικός δημοσιογράφος Ian Bailey όπου πλέον γνωρίζει από τους πρώτους λεπτομέρειες και τον αναζητούν από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα να τους ενημερώσει.

Καθώς η έρευνα προχωρά και λόγω χρονολογίας δεν μπορούν να βρουν κάποιον ένοχο ούτε από στοιχεία αλλά ούτε από το DNA. Έτσι λοιπόν η αστυνομία έξυπνα ζητά την βοήθεια τον ντόπιων στις έρευνες λέγοντάς τους πως να προσέχουν αν δουν κάποιον με εκδορές από αγκάθια στα χέρια ή σε άλλο σημείο του σώματος. Ο λόγος είναι πως το πτώμα της Σοφί βρέθηκε μέσα σε πυκνή βλάστηση από θάμνους και αγκάθια που σημαίνει όποιος την έσυρε εκεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είχε πληγές στα χέρια του από τα αγκάθια.

Ανέλπιστα για την αστυνομία βρίσκετε μία μόνιμη κάτοικος που τους ενημερώνει πως είχε δει κοντά στην ώρα του φόνου και πολύ κοντά στο σπίτι της Σοφί μία ανδρική φιγούρα. Μάλιστα η ίδια φιγούρα είχε δει πως ακολούθησε μία φορά την Σοφί. Μετά από έρευνες η αστυνομία καταλήγει στον Ian Bailey. Σύμφωνα με τους νόμους της Ιρλανδίας μπόρεσαν και τον συνέλαβαν και να τον κρατήσουν μόνο για 12 ώρες μήπως καταφέρουν να βρουν περισσότερες αποδείξεις αλλά και ίσως αποσπάσουν μία ομολογία.

Με έμμεσες αποδείξεις και καταθέσεις και όχι με τρομερά χειροπιαστά αποδεικτικά στοιχεία, ο Ian αφήνεται ελεύθερος. Η αστυνομία είναι σίγουρη πως αυτός έκανε την δολοφονία και αρχίζει να ερευνά την ζωή του αλλά και τις κινήσεις του εκείνη την νύχτα. Η αλήθεια είναι πως αν και ο Ian έπεσε σε πολλές αντιφάσεις και χωρίς τρομερά άλλοθι και με κινήσεις που θα έκανε μόνο αν κάποιος ήθελε να εξαφανίσει στοιχεία ή πράξεις, η αστυνομία δεν μπορούσε να ενώσει με αποδείξεις τα όσα έβρισκε.

Η ιστορία με την δολοφονία της Σοφί κρατάει έως και σήμερα με τον ενήλικο πια γιο της και τους συγγενείς της αναζητούν ακόμη την αλήθεια. Με διαφορετικούς νόμους η Γαλλία και με το δικαστήριο να βγάζει την απόφαση πως ο Ian είναι ένοχος για την δολοφονία της Σοφί, οι Ιρλανδικοί νόμοι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση ώστε να εκδώσουν τον Ian στις Γαλλικές αρχές με αποτέλεσμα ο ίδιος να δηλώνει ακόμη αθώος και να κυκλοφορεί ελεύθερος. Βέβαια μπορεί όλα να δείχνουν πως αυτός το έκανε αλλά αν σε κάποιο ποσοστό είναι όντως αθώος, σίγουρα η ζωή του καταστράφηκε καθώς πάντα για τους ντόπιους θα είναι ο δολοφόνος της Σοφί.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Παραγωγός είναι ο δύο φορές κάτοχος Όσκαρ Ντοκιμαντέρ, Σάιμον Τσιν, ο οποίος εξασφάλισε μάλιστα την αμέριστη συνεργασία της οικογένειας της Sophie Toscan du Plantier, του θύματος.

Σκηνοθετικά και το καλό με αυτό το ντοκιμαντέρ είναι πως επικεντρώνεται στον κύριο ύποπτο του εγκλήματος και όχι τόσο στον θρήνο και την απώλεια που ζει η οικογένεια της Σοφί. Μέσα σε μόλις τρία επεισόδια αποτυπώνει τέλεια τον αγώνα που δίνουν οι συγγενείς της για την απόδοση δικαιοσύνης που στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολη, καθώς και εσείς δεν θα είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα των όσων θα δείτε.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο… πως για μία ακόμη φορά υπόθεση δεν λύνεται γιατί κάποιος που ξέρει επιλέγει να μην μιλήσει!

Πραγματικά δηλώνω μεγάλος φαν των true crime ντοκιμαντέρ του Netflix καθώς κάθε φορά οι υποθέσεις που επιλέγει να βασιστεί αλλά και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ καλό και σίγουρα αξίζει την προσοχή σας ειδικά αν είστε και εσείς fan του είδους.