Σκηνές από την ταινία «The Enforcer» με τον Αντόνιο Μπαντέρας γυρίστηκαν χθες στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στον Κ12, στη συμβολή της Μουδανιών. Ο πολύπαθος δρόμος της πόλης μεταμφιέστηκε με τις τεχνικές κινηματογράφησης των μεγάλων στούντιο σε αμερικανικό αυτοκινητόδρομο στην πρώτη χολιγουντιανή παραγωγή στην ιστορία της συμπρωτεύουσας.

Τα αυτοκίνητα, όλα με πινακίδες που γράφουν «The Sunshine State» αφού υποτίθεται πως είμαστε στο Μαϊάμι, πλησιάζουν προς την έξοδο Πανοράματος. Μπροστά τους ένα μεγάλο όχημα που μοιάζει με κοινό φορτηγό μέχρι να δεις το πίσω του μέρος αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκεί, πάνω σε ένα ειδικό ικρίωμα -ένα «rig» κινηματογραφικό- βρίσκεται το βαθύ πράσινο Plymouth Barracuda με μυριάδες καλώδια, συστήματα καταγραφής εικόνας, ανακλαστήρες, συστήματα φωτισμού. Μέσα, στη θέση του οδηγού, ο Αντόνιο Μπαντέρας που «συνομιλεί» με τον συμπρωταγωνιστή του και η κάμερα υπερ-υψηλής ευκρίνειας Arri στο πλάι γράφει εικόνες.

Το πρώτο πέρασμα του αυτοκινήτου με τον πρωταγωνιστή, στο καυτό δειλινό της Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη- με αλλά και χωρίς την κουστωδία των υπόλοιπων οχημάτων με τις αμερικάνικες πινακίδες, με μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες ταχύτητες, με αλλαγμένα συστήματα φωτισμού όπως ζητά ο διευθυντής φωτογραφίας όσο πέφτει το σκοτάδι.

Έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, που έχουν πάρει τα κινητά τους, νερό και ό,τι θα χρειαστούν για να δροσιστούν, παρακολουθούν πίσω από τις πλαϊνές μπάρες του δρόμου. Σιωπηλοί κατά κανόνα, δεν κρύβουν την αγωνία όπως και το χαμόγελό τους αφού στην πόλη τους ετοιμάζεται μια μεγάλη παραγωγή που θα γυρίσει τον κόσμο σε μερικά χρόνια. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει σε όλους ο χειριστής της ψηφιακής μηχανής κινηματογράφησης που είναι σχεδόν ξαπλωμένος στο οδόστρωμα της περιφερειακής οδού. Με τα ακουστικά και την ενδοσυνεννόηση έχει επιφορτιστεί με το πιο σημαντικό καθήκον: τη λήψη του σωστού πλάνου.

Πιο πίσω, στο σημείο εκκίνησης των διαδρομών, ένα μελίσσι από ειδικούς: τεχνικοί, ηχολήπτες, ενδυματολόγοι, ειδικοί στο μακιγιάζ, βοηθοί παραγωγής αφαιρούν ή προσθέτουν στοιχεία για τη σκηνή, αλλάζουν κάθε τεχνική λεπτομέρεια για τα γυρίσματα. Είναι σαν να έχει στηθεί ένα σύνταγμα ανθρώπων για να …κερδίσει μόνο μια «μάχη», να τελειώσει το βράδυ με τις σκηνές που έχει οραματιστεί ο σκηνοθέτης.

Το ξημέρωμα έφερε πάλι την περιφερειακή οδό σε χρήση αλλά ένα κεφάλαιο ιδιαίτερο στην αστική καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης είχε πια γραφτεί: το πρώτο γύρισμα σε μεγάλο οδικό άξονα της Θεσσαλονίκης έγινε το πρώτο θέμα στην πόλη.

Δείτε το βίντεο:

(φωτογραφίες και βίντεο από thes.gr)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.